Siirry pääsisältöön

 

TÄSSÄ IÄSSÄ

Jouni Paarlahti: Pihkan tuoksu ja toukat ja kesä: viisi laulua elämänpuusta. Toim. Teemu Paarlahti (BoD 2018).

On elämä ja VR ja Haapamäen rata. Valssattu tie ja hautausmaa.

Painan pääni iltamyöhään.

Yllä oleva teksti on ylijäämävarastostani kirjan Lääkäri pukeutuu Pravdaan: näkyjä Haapamäen radalta (Nysalor-kustannus 2021) jäljiltä. Isäni  vuonna 2018 ilmestynyttä sävellyskokoelmaakin minä kerran kuljetin junassa, kun ostin yhden kappaleen sitä erästä tuttavaani varten  kirjakaupasta Hämeenkadun varresta. Tekstistä päätellen juna on ollut H429 klo 22.07 Tampereelta Jyväskylään.

”Teki levollisen olon aamiaispöydässä todeta, että H427 rullasi karttasovelluksen mukaan parhaillaan valssattua tietä kohti Tamperetta 98 km/h.”

Teksti ei päätynyt kirjaani, mutta kyllä se jytää ihan kelvollisesti. On elämä: täytin eilen 58 vuotta ja tämäkin päivä valkeni. Tai ainakin kello ennätti kahdeksaan ja siitä eteenpäin. VR ja Haapamäen rata ovat nekin edelleen olemassa: tottumuksen voimasta tarkistin jo sianpieremän aikaan junan kulun, vaikka tulin tänään töihin omalla autolla, kun piti viedä se määräaikaishuoltoon. Tai vaimon se auto oikeastaan on.  Teki levollisen olon aamiaispöydässä todeta, että H427 rullasi karttasovelluksen mukaan parhaillaan valssattua tietä kohti Tamperetta 98 km/h.

Näillä mentiin, silloin joskus. VR ja Haapamäen rata ovat edelleen.

Hautausmaakin on. Sinne tämä jossain vaiheessa johtaa, jolleivat omaiset kippaa minusta jäänyttä järveen. En aio olla havainnoimassa meininkiä.

”Mutta näillä mennään tämä päivä ja tulevat.  Jos ei mennä, niin sitten ei.”

Tässä iässä hautausmaa aika ajoin muistuttelee itsestään. Tietysti on se, että edellinen sukupolvi kulkee laskevassa auringossa, mutta monella muullakin tavalla. Kaverit joutuvat ohitusleikkauksiin ja milloin mihinkin operaatioihin, ikätoveri kertoo olevansa yliopistosairaalan päivystyksessä ties minkä vaivan takia. Joka vuosi joku FB-kaveri poistuu. Meilläkin on ollut suvussa sitä samaa polvesta polveen ja suunnitelmia on kirjattu jo kätilön papereihin. Mutta näillä mennään tämä päivä ja tulevat. Jos ei mennä, niin sitten ei. Elämän perimmäinen kuvio ei ole lopulta kovin monimutkainen. Päällysrakenteet kyllä ovat.

”Luotan siihen, että niin syntyy tähän päivään paras mahdollinen.”

Loppukesällä 1984 vierailin kolmannen serkkuni Helen Atwellin luona Kaliforniassa. Helen taisi sittemmin olla viimeinen tiedossani oleva sukulaiseni Uudessa maailmassa. Muistan tämän iki-ihanan serkkuni (tai oikeasti siis vaarini serkun) käyttäneen jokusen kerran purkaessamme ja kootessamme elämää puheissamme hänen olohuoneestaan, josta näkyi San Franciscon lahdelle ja Golden Gate -sillalle, sanontaa: ”Enjoy yourself, it´s later than you think.”  Se on ollut hyvä perintö häneltä. Heilutan tästä työpöytäni äärestä - sinne jonnekin, ajatuksissani ylöspäin.  Ja yritän toimia noiden sanojen mukaan. Luotan siihen, että niin syntyy tähän päivään paras mahdollinen. Tässä iässä.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...