Siirry pääsisältöön

 

TÄSSÄ IÄSSÄ

Jouni Paarlahti: Pihkan tuoksu ja toukat ja kesä: viisi laulua elämänpuusta. Toim. Teemu Paarlahti (BoD 2018).

On elämä ja VR ja Haapamäen rata. Valssattu tie ja hautausmaa.

Painan pääni iltamyöhään.

Yllä oleva teksti on ylijäämävarastostani kirjan Lääkäri pukeutuu Pravdaan: näkyjä Haapamäen radalta (Nysalor-kustannus 2021) jäljiltä. Isäni  vuonna 2018 ilmestynyttä sävellyskokoelmaakin minä kerran kuljetin junassa, kun ostin yhden kappaleen sitä erästä tuttavaani varten  kirjakaupasta Hämeenkadun varresta. Tekstistä päätellen juna on ollut H429 klo 22.07 Tampereelta Jyväskylään.

”Teki levollisen olon aamiaispöydässä todeta, että H427 rullasi karttasovelluksen mukaan parhaillaan valssattua tietä kohti Tamperetta 98 km/h.”

Teksti ei päätynyt kirjaani, mutta kyllä se jytää ihan kelvollisesti. On elämä: täytin eilen 58 vuotta ja tämäkin päivä valkeni. Tai ainakin kello ennätti kahdeksaan ja siitä eteenpäin. VR ja Haapamäen rata ovat nekin edelleen olemassa: tottumuksen voimasta tarkistin jo sianpieremän aikaan junan kulun, vaikka tulin tänään töihin omalla autolla, kun piti viedä se määräaikaishuoltoon. Tai vaimon se auto oikeastaan on.  Teki levollisen olon aamiaispöydässä todeta, että H427 rullasi karttasovelluksen mukaan parhaillaan valssattua tietä kohti Tamperetta 98 km/h.

Näillä mentiin, silloin joskus. VR ja Haapamäen rata ovat edelleen.

Hautausmaakin on. Sinne tämä jossain vaiheessa johtaa, jolleivat omaiset kippaa minusta jäänyttä järveen. En aio olla havainnoimassa meininkiä.

”Mutta näillä mennään tämä päivä ja tulevat.  Jos ei mennä, niin sitten ei.”

Tässä iässä hautausmaa aika ajoin muistuttelee itsestään. Tietysti on se, että edellinen sukupolvi kulkee laskevassa auringossa, mutta monella muullakin tavalla. Kaverit joutuvat ohitusleikkauksiin ja milloin mihinkin operaatioihin, ikätoveri kertoo olevansa yliopistosairaalan päivystyksessä ties minkä vaivan takia. Joka vuosi joku FB-kaveri poistuu. Meilläkin on ollut suvussa sitä samaa polvesta polveen ja suunnitelmia on kirjattu jo kätilön papereihin. Mutta näillä mennään tämä päivä ja tulevat. Jos ei mennä, niin sitten ei. Elämän perimmäinen kuvio ei ole lopulta kovin monimutkainen. Päällysrakenteet kyllä ovat.

”Luotan siihen, että niin syntyy tähän päivään paras mahdollinen.”

Loppukesällä 1984 vierailin kolmannen serkkuni Helen Atwellin luona Kaliforniassa. Helen taisi sittemmin olla viimeinen tiedossani oleva sukulaiseni Uudessa maailmassa. Muistan tämän iki-ihanan serkkuni (tai oikeasti siis vaarini serkun) käyttäneen jokusen kerran purkaessamme ja kootessamme elämää puheissamme hänen olohuoneestaan, josta näkyi San Franciscon lahdelle ja Golden Gate -sillalle, sanontaa: ”Enjoy yourself, it´s later than you think.”  Se on ollut hyvä perintö häneltä. Heilutan tästä työpöytäni äärestä - sinne jonnekin, ajatuksissani ylöspäin.  Ja yritän toimia noiden sanojen mukaan. Luotan siihen, että niin syntyy tähän päivään paras mahdollinen. Tässä iässä.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä