Siirry pääsisältöön

 

MARRASKUU, SIELUN TILA

 ”Ihmisen pyrkimyksillä onneen on taas pyyhitty lattioita.”

 

 


 Viittailen otsikossa itseeni tai oikeammin kirjallisiin aikaansaannoksiini. Runokokoelmani Vilppula, sielun tila: 571 neliökilometriä koillista leveyttä ilmestyi vuonna 2001. Siitä on kaksikymmentä vuotta. Kaikesta alkaa olla kauan.

 ” Oriveden jälkeen mennään lujaa ja tasaisesti.”

 Nyt on marraskuu 2021. Sielu hakee yhä tilaansa.

Saan perjantaina pikakomennuksen jatkaa työviikkoani ylimääräisellä päivällä olemalla  Tampereen seurakuntien päivystävä sairaalapastori lauantaina kello 8-22. Tämä merkitsee ruhon roudaamista aamujunalla kotipitäjästä Tammerkosken kylään. Aamu on sumuinen ja junan odottaminen Vilppulan aseman raiteelle kaksi tuntuu ylellisyydeltä. Ei tarvitsisi tiirailla metsästä tielle pyrkiviä eläimiä eikä olla porkkanantarkkana muiden seassa. Murhakin ehtisi ratketa ennen määränpäähän saapumista. Nytkähdämme liikkeelle, Haapamäen rata vetää, enkä kulje yksin. Oriveden jälkeen mennään lujaa ja tasaisesti.

 ”Pappi saa kahvia juodakseen, mutta kukaan ei ole kännissä.”

 Matkalla työhuoneelleni  poikkean läheiseen Saleen ostamaan spagetti bolognesea. Puhelin soi kohta. Lähden toiseen sairaalaan. Pappi saa kahvia juodakseen, mutta kukaan ei ole kännissä. Elämä vain on näyttänyt keskisormea oikein kunnolla. Poistuessani toisesta sairaalasta puhelin soi uudemman kerran. Pysäkin sijasta pyörrän osastolle. Ihmisen pyrkimyksillä onneen on taas pyyhitty lattioita.

Jossain kohdin iltapäivää palaan työhuoneelleni. Kirjaan kirkkohallitukselle tilastotietoja.  Soitan pari puhelua, jotka olen luvannut hoitaa. Sitten olen hoitanut ne. Lähden morjestamaan kaveria osastolle ja toivon puhelimen olevan vaiti. En viitsisi enää niin hirveästi.

Huomenna on isänpäivä. En niin kovin välitä sen viettämisestä. Ja kaikesta alkaa todellakin olla kauan - ensimmäisestä isänä viettämästäni päivästä yli 31 vuotta. Vuosista ei ole jäänyt isyyden hoitamisen suhteen paljoakaan ylpeiltävää. Lapset ovat kasvaneet kunnon aikuisiksi minusta huolimatta.

 ” Ympyrä sulkeutuu ja palaan pimeään Vilppulaan.”

 Juna kotiin lähtee 22.07. Tällä viikolla H429 on ollut järjestään lähdössä 5-10 minuuttia myöhässä. Tavoitteenani on kuitenkin olla kotona 23.25.

Sielun tila on marraskuu. Minun kohdallani se merkitsee, että kaikki on hyvin. Syntyy kuvitteellinen kuvaus sairaalapapin työpäivästä. Ympyrä sulkeutuu ja palaan pimeään Vilppulaan.  Elämä on kohdallaan Haapamäen radalla. Korkeintaan piirun verran päin persettä. Niin aina.

Tekstin lopussa on viittaus teokseeni Lääkäri pukeutuu Pravdaan: näkyjä Haapamäen radalla (Nysalor-kustannus 2021), jota suosittelen suurelle osalle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä