Siirry pääsisältöön

 

MARRASKUU, SIELUN TILA

 ”Ihmisen pyrkimyksillä onneen on taas pyyhitty lattioita.”

 

 


 Viittailen otsikossa itseeni tai oikeammin kirjallisiin aikaansaannoksiini. Runokokoelmani Vilppula, sielun tila: 571 neliökilometriä koillista leveyttä ilmestyi vuonna 2001. Siitä on kaksikymmentä vuotta. Kaikesta alkaa olla kauan.

 ” Oriveden jälkeen mennään lujaa ja tasaisesti.”

 Nyt on marraskuu 2021. Sielu hakee yhä tilaansa.

Saan perjantaina pikakomennuksen jatkaa työviikkoani ylimääräisellä päivällä olemalla  Tampereen seurakuntien päivystävä sairaalapastori lauantaina kello 8-22. Tämä merkitsee ruhon roudaamista aamujunalla kotipitäjästä Tammerkosken kylään. Aamu on sumuinen ja junan odottaminen Vilppulan aseman raiteelle kaksi tuntuu ylellisyydeltä. Ei tarvitsisi tiirailla metsästä tielle pyrkiviä eläimiä eikä olla porkkanantarkkana muiden seassa. Murhakin ehtisi ratketa ennen määränpäähän saapumista. Nytkähdämme liikkeelle, Haapamäen rata vetää, enkä kulje yksin. Oriveden jälkeen mennään lujaa ja tasaisesti.

 ”Pappi saa kahvia juodakseen, mutta kukaan ei ole kännissä.”

 Matkalla työhuoneelleni  poikkean läheiseen Saleen ostamaan spagetti bolognesea. Puhelin soi kohta. Lähden toiseen sairaalaan. Pappi saa kahvia juodakseen, mutta kukaan ei ole kännissä. Elämä vain on näyttänyt keskisormea oikein kunnolla. Poistuessani toisesta sairaalasta puhelin soi uudemman kerran. Pysäkin sijasta pyörrän osastolle. Ihmisen pyrkimyksillä onneen on taas pyyhitty lattioita.

Jossain kohdin iltapäivää palaan työhuoneelleni. Kirjaan kirkkohallitukselle tilastotietoja.  Soitan pari puhelua, jotka olen luvannut hoitaa. Sitten olen hoitanut ne. Lähden morjestamaan kaveria osastolle ja toivon puhelimen olevan vaiti. En viitsisi enää niin hirveästi.

Huomenna on isänpäivä. En niin kovin välitä sen viettämisestä. Ja kaikesta alkaa todellakin olla kauan - ensimmäisestä isänä viettämästäni päivästä yli 31 vuotta. Vuosista ei ole jäänyt isyyden hoitamisen suhteen paljoakaan ylpeiltävää. Lapset ovat kasvaneet kunnon aikuisiksi minusta huolimatta.

 ” Ympyrä sulkeutuu ja palaan pimeään Vilppulaan.”

 Juna kotiin lähtee 22.07. Tällä viikolla H429 on ollut järjestään lähdössä 5-10 minuuttia myöhässä. Tavoitteenani on kuitenkin olla kotona 23.25.

Sielun tila on marraskuu. Minun kohdallani se merkitsee, että kaikki on hyvin. Syntyy kuvitteellinen kuvaus sairaalapapin työpäivästä. Ympyrä sulkeutuu ja palaan pimeään Vilppulaan.  Elämä on kohdallaan Haapamäen radalla. Korkeintaan piirun verran päin persettä. Niin aina.

Tekstin lopussa on viittaus teokseeni Lääkäri pukeutuu Pravdaan: näkyjä Haapamäen radalla (Nysalor-kustannus 2021), jota suosittelen suurelle osalle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp