Siirry pääsisältöön

 

SAMA MENO JATKUU?

”Hugh oli muuttunut. Hän oli saanut painoa ja hukannut tyystin nuoruutensa.” (Ross Macdonald: Nimi on Archer)

Vuosi 2022 on lähtenyt kulumaan. Aika pian sekin on ohi. Sosiaalinen media on pursuillut ihmisten jonkinlaisia tilinpäätöksiä päättyneestä auringonkierrosta. Itsekin kirjoitin jotakin ja jätin aika paljon kirjoittamatta.  Mitä alkanut vuosi tuo, sitä ei voi tietää. Arvailla voi. Poimin tähän pari arki- ja kenties tyhjänpäiväistä havaintoa ja ajatusta.

Kuuntelin kohta vuoden vaihduttua Yle Areenasta yhden jakson Knallia ja sateenvarjoa. Hannibal Hamilton-Jones ja Richard Lamm toheloivat ensiluokkaisesti ja Sir Henry oli raivoissaan. Kuuntelin näitä juttuja jo 1980-luvulla.

Ensimmäinen Spotifysta kuuntelemani kappale vuonna 2022 oli Blackfootin The Rattlesnake Rock N’ Roller. Se on vanhan hyvän ajan ränttätänttää sinusrytmissä. Sellainen syntyy siitä, kun kitarat ulvovat, raavaat miehet laulavat uljaasti ja rumpali osuu kannuihin niin kuin kuuluu. Kuuntelin tätä menoa jo 1970-luvulla.



Vuoden lukemiset alkavat Ross Macdonaldin novellikokoelmalla Nimi on Archer (suom. Renne Nikupaavola, Book Studio 1998). Jutuissa tapetaan ja tapellaan. Miehet ovat rumia ja vahvoja, naiset keskimäärin kauniita. Luin samanlaisia kirjoja jo 1970-luvulla. Jotakin nuoruudesta on jäljellä tai sitten olen yksinkertaisesti jämähtänyt junttimaisuuteeni.

Katsoisin tänään jalkapalloa, jos sellaista pelattaisiin niissä sarjoissa, jotka näkyvät ruudullani. Yritän selvitä vieroitusoireitten kanssa.  Mutta huomenna. Ja kirjoitan tätä juttua työhuoneessani. Ei senkään suhteen mitään mullistuksia vuosiluvun vaihtumisen myötä.

”Astianpesukone on edelleen tyhjennettävä ja likaiset kipot ladottava puhtaitten tilalle. Kompostiastia on edelleen käytävä tyhjentämässä ja liiteristä tuotava puita.”

Sama meno näyttää siis jatkuvan. Oikeasti moni asia tietysti asettuu tänä vuonna vähän eri tavalla kuin viime vuonna. Jo ihan sen takia, että elän päiviä, jotka muokkaavat minua johonkin suuntaan. Mutta aika paljon pysyy elämän reunaehdot huomioon ottaen ennallaan. Astianpesukone on edelleen tyhjennettävä ja likaiset kipot ladottava puhtaitten tilalle. Kompostiastia on tänäkin vuonna käytävä tyhjentämässä ja liiteristä tuotava puita.

Päivien muovaustyö minussa on hidasta, sen havainnointia voi luultavasti verrata maalin kuivumisen seuraamiseen. Olen tänä vuonna näillä näkymin aika samanlainen kuin viime vuonna. Laihtumiseenikin suhtaudutaan epäillen.

” Kyllä minä sinulle toivon kaikkea hyvää ihan oikeasti. ”

Näitä blogitekstejä kirjoitan kaksi kuussa. En sano, että pyrin kirjoittamaan, koska selkeästi sanottu on alttiimpi toteutumaan kuin kierrellen ja kaarrellen kerrottu. Muutenkin rakastan jämäkkää sanontaa. Se on vähän kuin jalkapallossa, että boksiin pitää pyrkiä.  Sitä minä ihmettelen nykyään, kun jatkuvasti joku asiantuntija tai muu haastateltava tiedotusvälineessä toteaa, että sanoisin niin tai näin – että miksi ei sitten sano. Toivoisin sinulle kaikkea hyvää tälle vuodelle kuulostaa sekin oikeastaan aika hassulta. Kyllä minä sinulle toivon kaikkea hyvää ihan oikeasti.  

”Tämän blogin yhdeksäs vuosi alkaa tästä.”

Jotakin haluan kirjoittamisillani sanoa, mutta yhtäältä kyse on samasta kuin siinä, että muusikon on harjoiteltava, jotta soittotaito pysyy yllä. Ei kirjoittaminen musisoinnista niin kovin paljon tässä kohdin eroa. Tämän blogin yhdeksäs vuosi alkaa tästä.

Niitä Knalleja ja sateenvarjoja on muuten Yle Areenassa aika paljon kuunneltavaksi. Hyvää boomervuotta siis.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp