Siirry pääsisältöön

 

AURINGON ALLA

”Uutta, vanhaa ja itsestään selvää.”

 

alla

Olen harrastanut olevana kesänä polkupyöräilyfilosofiaa: tehnyt muutaman ohikiitävän ajan uudelta tuntuneen havainnon ja toisaalta päätynyt toteamaan suorastaan vanhatestamentillisesti, ettei auringon alla ole uutta. Vähän siihen on vielä sirottunut jotain kakun päälle.  Uutta, vanhaa ja itsestään selvää.

”Savosenkatua kavutessani tein sen havainnoin, että vuosien saatossa vastaan alkaa tulla ylämäkiä, joita ei joko jaksa tai viitsi ajaa pyörällä ylös asti.”

Ensimmäinen havaintoni liittyy ikääntymiseen ja ehkä muunkin kuin sen aiheuttamaan rapistumiseen. Tein havainnon ollessani matkalla Mäntän hautausmaalle. Sinne olen luultavasti matkalla elämän kokoisessa merkityksessäkin, mutta nyt vain piipahdin heinäkuisena sunnuntaina. Taitoin matkan pyörällä, koska autoni oli edellisenä päivänä hajonnut Humppilaan. Savosenkatua kavutessani tein sen havainnoin, että vuosien saatossa vastaan alkaa tulla ylämäkiä, joita ei joko jaksa tai viitsi ajaa pyörällä ylös asti. V Vaihtoehdoista rehellisempi on se, ettei jaksa.

”Pojankoltiaisina ajelimme kesät ja talvet ympäri Tampere Southern Comfortia. Joskus menimme nurin, kiroilimme kuin aikamiehet, keräsimme luumme ja matka jatkui.”

Toisen polkypyöräfilosofisen havaintoni tein samaisella hautausmaakäynnillä lähtiessäni takaisin kodin suuntaan. Se oli ensimmäiselle käänteinen, mutta ei ehkä kuitenkaan vastakkainen: vuosien saatossa eteen tulee alamäkiä, joihin ei uskalla päästellä niin kuin nuorena. Kai siinä on samaa kuin iän tuomassa arkuudessa pyöräillä talvella. Pojankoltiaisina ajelimme kesät ja talvet ympäri Tampere Southern Comfortia. Joskus menimme nurin, kiroilimme kuin aikamiehet, keräsimme luumme ja matka jatkui. Nykyisin jo liukkaan tien ajatteleminen saa aikaan lihastension.

auringon

Nämä kaksi havaintoa tuntuivat kirjaamishetkellään uusilta, vaikka varmasti jo vanhat muinaiset Peipohjassa olisivat tienneet kertoa saman. Kolmas muistiinmerkintä syntyi elokuisena perjantaina, kun lähdin käymään apteekkiasioilla Vilppulassa. Pyöräiltävää kertyy mainittuun keikkaan kotoani käsin noin 14 kilometriä. Puhtini riitti reissuun hyvin, ei tullut tuskastuttavasti hikikään, mutta vanha totuus lähitähden alla tuli taas tiettäväksi: oli kyse sitten nuoren, keski-ikäisen, solakan tai läskin Teemun pyöräilystä, niukka luonnonvara on ahteri. Niin nytkin. Istuviltani minä tämän kuitenkin kirjoitan.

”Polkiessani apteekkireissullani takaisn kotia eli Mänttää kohti kohti kohtasin Isonniemen risteyksessä eli siinä rautakaupan kulmalla mukavan autoilijan.”

Sitten vielä jotain lupailemaani kakunkoristetta. Polkiessani apteekkireissullani takaisin kotia eli Mänttää kohti kohtasin Isonniemen risteyksessä eli siinä rautakaupan kulmalla mukavan autoilijan. Hän oli tulossa teollisuusalueelta ja sattui jämäyttämään autonsa suojatien päälle niin, että jouduin pysähtymään. Tulin kilauttaneeksi kelloa. Autoilija reagoi niin, että hän peruutti autonsa pois reitiltäni. Kun jatkoin matkaani hän avasi autonsa ikkunan ja huikkasi: ”Hei sori!” Huiskautin kädellä vastaukseksi ja hihkaisin, että ei mitään, näitä sattuu itse kullekin. En ollut minkään anteeksipyynnön kipeä, mutta minusta se oli autoilijalta hieno ele, joka lämmitti mieltäni. Olen ajanut neljäkymmentä vuotta autoa ja kaikenlaista on varmasti sattunut. Varmasti olen itsekin monesti erehtynyt pysähtymään suojatie allani. Ja niin edelleen. Onneksi tuossa perjantaisessa kohtaamisessamme ei ollut todellisen vaaran aineksia, koska tulin Vilppulan suunnasta, enkä huristanut myötälettä. Ja miten elämää tekee mukavaksi se, että ihmiset ovat toisiaan kohtaan ymmärtäväisiä ja hyvätapaisia, eikä kukaan ei ole herne nenässä raivoissaan asioista, joita arkisessa menossa vain joskus sattuu.

”Sittemmin aivovamman saaneena ja sen arpia varmaan lopen elämääni mukanani kuljettavana minun ei tulisi mieleen jättää panematta kypärää päähäni lähtiessäni liikkeelle pyörällä.”

Ennen kuin kukaan kysyy, sanon, että käytän pyöräillessäni kypärää. Olen käyttänyt 1990-luvun alusta asti. Silloin piti olla esimerkkinä lapsilleni. Sittemmin aivovamman saaneena ja sen arpia varmaan lopen elämääni mukanani kuljettavana minun ei tulisi mieleen jättää panematta kypärää päähäni lähtiessäni liikkeelle pyörällä. Kiinnitänhän minä turvavyönkin autossa. Flirttailen ihan muitten asioitten kanssa.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...