Siirry pääsisältöön

 

AJANVAIHTEITA

 

”kuka tahansa, vielä melkein kuka tahansa meistä, 

voi kuulla

kuinka aika vaihtaa paikkaa”

  -Tiina Poutanen: Kanakuoro: tragedia kahdessa näytöksessä (Ntamo 2022)

 


Elokuun päättyessä sosiaalinen media ja elämä  muutenkin täyttyy erilaisista hyvästijätöistä kesälle, siitä, miten on ollut ihanaa ja kaikenlaista tapahtumaa ja kohtaamista. Varmasti on ollutkin. Jotkut ovat jopa tanssineet ja ottaneet näkäräisiä.

” Hyvin se näköjään on mieleeni jäänytkin.”

Minäkin noteerasin kuunvaihteen tänään heti aamusta, käänsin keittiön seinäkalenterista seuraavan lehden esiin. Muuten tämä menee  ilman suuria laadullisia hyppäyksiä. Korona on bunkkeroinut kahden hengen kattilakuntamme kotiin. Junat kulkevat Haapamäen radalla ilman minua. Ehkä se on vähän kuin Tuula Amberlan vanhassa laulussa, missä auto hajoaa  maantienlaitaan. Kuolema sanoo, että terve vaan. Hyvin pyyhkii sinuttakin kerran. Maailma pyörii ja aika kuluu.

Sen verran elokuun vaihtuminen seuraajaansa pyöräytti ajatustani, että mieleen tuli, että 52 vuotta sitten aloitin kansakoulun. Oli tiistai. Jonkun Tampereen kaupungin listojen tekijän aivoissa oli käynyt jokin megaflatus ja koulussa oli ruokana kaalikeittoa, aivan varmasti jokaisen koululaisen himoruokaa ja iloisen mielen einettä. Sillä oli hyvä aloittaa uusi lukuvuosi. Hyvin se näköjään on mieleeni jäänytkin.

”Välillä en ymmärrä mitään, mutta teksti tuntuu hyvältä.”

Tänään, 1.9.2022 minun oli tarkoitus olla Tampereella Sairaalasielunhoidon valtakunnallisilla verkostopäivillä. Eilen eli keskiviikkona olisin ollut illalla Raatihuoneella kaupungin vastaanotolla, tänään illastamassa juhlavasti hotelli Tammerissa. Sen sijaan olen kotona lukemassa Kalle Päätalon Iijoki-sarjaa ja Tiina Poutasen runoja. Illalla katson taas televisiosta italialaista jalkapalloa.  

Tiina Poutasen tänä vuonna ilmestynyt Kanakuoro (Ntamo) on mielenkiintoinen kirja. Välillä en ymmärrä mitään, mutta teksti tuntuu hyvältä.  Samassa kaikki tuntuu uppoavan kuin puukko pernaan (kielikuva on omani. älkää syyttäkö siitä Tiinaa).  Koko ajan pidän lukemastani, kirja on mainio. Olen edennyt sitä pikkuhiljaa ostettuani oman kappaleeni tekijältä teoksen julkkareissa, jotka singneerauksen mukaan ovat olleet 28.7.2022. Siis kesällä, jo taakse jääneenä kesänä. Ja lukeminen tuokin mieleen tunnelmia heinäkuiselta illalta, jolloin oli lämmintä ja mukavaa. Kotimatkalla Tahmelan huvilalta samaan bussiin noussut tuttavani uumoili minun tulevan kesäteatterista, mutta senkin kestin leppeässä illassa.  Junat olivat tietysti vähän sekaisin, mutta onneksi lisäkapasiteetiksi kiskobussille laitettu linjuri lähti ajallaan, joten olin myös kotona ylävesillä ajallani. Vuorokausi ei ehtinyt vaihtua, aika vaihtaa paikkaa.

”Nyt edustan jo muumiosarjaa.”

Mutta jotenkin kuulen ajan vaihtavan tällä viikolla paikkaa. Pitkäaikainen työtoverini nimittäin jää lomalle ja sitä myöten eläkkeelle. Huomaan olevani Tampereen seurakuntien sairaalapapeista pisimpään virassa ollut. Ja vastahan juuri tulin kokeneitten kollegojen joukon jatkoksi. Oli aprillipäivä 2004.Nyt edustan jo muumiosarjaa. Ei ihme, että hautausurakoitsija totesi minulle toissa viikolla Hatanpään kantasairaalan kappelilla, että sä vissiin olet ollut aika kauan täällä.

”Jokusen vuoden vielä olen, jollei aika minua taita kesken.”

Olenhan minä. Jokusen vuoden vielä olen, jollei aika minua taita kesken. Joitakin syyskuun ensimmäisiä. Sitten vaihdan paikkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp