Siirry pääsisältöön

 

AJANVAIHTEITA

 

”kuka tahansa, vielä melkein kuka tahansa meistä, 

voi kuulla

kuinka aika vaihtaa paikkaa”

  -Tiina Poutanen: Kanakuoro: tragedia kahdessa näytöksessä (Ntamo 2022)

 


Elokuun päättyessä sosiaalinen media ja elämä  muutenkin täyttyy erilaisista hyvästijätöistä kesälle, siitä, miten on ollut ihanaa ja kaikenlaista tapahtumaa ja kohtaamista. Varmasti on ollutkin. Jotkut ovat jopa tanssineet ja ottaneet näkäräisiä.

” Hyvin se näköjään on mieleeni jäänytkin.”

Minäkin noteerasin kuunvaihteen tänään heti aamusta, käänsin keittiön seinäkalenterista seuraavan lehden esiin. Muuten tämä menee  ilman suuria laadullisia hyppäyksiä. Korona on bunkkeroinut kahden hengen kattilakuntamme kotiin. Junat kulkevat Haapamäen radalla ilman minua. Ehkä se on vähän kuin Tuula Amberlan vanhassa laulussa, missä auto hajoaa  maantienlaitaan. Kuolema sanoo, että terve vaan. Hyvin pyyhkii sinuttakin kerran. Maailma pyörii ja aika kuluu.

Sen verran elokuun vaihtuminen seuraajaansa pyöräytti ajatustani, että mieleen tuli, että 52 vuotta sitten aloitin kansakoulun. Oli tiistai. Jonkun Tampereen kaupungin listojen tekijän aivoissa oli käynyt jokin megaflatus ja koulussa oli ruokana kaalikeittoa, aivan varmasti jokaisen koululaisen himoruokaa ja iloisen mielen einettä. Sillä oli hyvä aloittaa uusi lukuvuosi. Hyvin se näköjään on mieleeni jäänytkin.

”Välillä en ymmärrä mitään, mutta teksti tuntuu hyvältä.”

Tänään, 1.9.2022 minun oli tarkoitus olla Tampereella Sairaalasielunhoidon valtakunnallisilla verkostopäivillä. Eilen eli keskiviikkona olisin ollut illalla Raatihuoneella kaupungin vastaanotolla, tänään illastamassa juhlavasti hotelli Tammerissa. Sen sijaan olen kotona lukemassa Kalle Päätalon Iijoki-sarjaa ja Tiina Poutasen runoja. Illalla katson taas televisiosta italialaista jalkapalloa.  

Tiina Poutasen tänä vuonna ilmestynyt Kanakuoro (Ntamo) on mielenkiintoinen kirja. Välillä en ymmärrä mitään, mutta teksti tuntuu hyvältä.  Samassa kaikki tuntuu uppoavan kuin puukko pernaan (kielikuva on omani. älkää syyttäkö siitä Tiinaa).  Koko ajan pidän lukemastani, kirja on mainio. Olen edennyt sitä pikkuhiljaa ostettuani oman kappaleeni tekijältä teoksen julkkareissa, jotka singneerauksen mukaan ovat olleet 28.7.2022. Siis kesällä, jo taakse jääneenä kesänä. Ja lukeminen tuokin mieleen tunnelmia heinäkuiselta illalta, jolloin oli lämmintä ja mukavaa. Kotimatkalla Tahmelan huvilalta samaan bussiin noussut tuttavani uumoili minun tulevan kesäteatterista, mutta senkin kestin leppeässä illassa.  Junat olivat tietysti vähän sekaisin, mutta onneksi lisäkapasiteetiksi kiskobussille laitettu linjuri lähti ajallaan, joten olin myös kotona ylävesillä ajallani. Vuorokausi ei ehtinyt vaihtua, aika vaihtaa paikkaa.

”Nyt edustan jo muumiosarjaa.”

Mutta jotenkin kuulen ajan vaihtavan tällä viikolla paikkaa. Pitkäaikainen työtoverini nimittäin jää lomalle ja sitä myöten eläkkeelle. Huomaan olevani Tampereen seurakuntien sairaalapapeista pisimpään virassa ollut. Ja vastahan juuri tulin kokeneitten kollegojen joukon jatkoksi. Oli aprillipäivä 2004.Nyt edustan jo muumiosarjaa. Ei ihme, että hautausurakoitsija totesi minulle toissa viikolla Hatanpään kantasairaalan kappelilla, että sä vissiin olet ollut aika kauan täällä.

”Jokusen vuoden vielä olen, jollei aika minua taita kesken.”

Olenhan minä. Jokusen vuoden vielä olen, jollei aika minua taita kesken. Joitakin syyskuun ensimmäisiä. Sitten vaihdan paikkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä