Siirry pääsisältöön

 

MESTARI, MINÄ JA JUNA

“Kuulostaa pimeältä. Ulkona näyttää pimeältä, sillä syksy laskee hämärän hyvissä ajoin radanvarteen.”

 

Olen junassa matkalla Oulusta etelään. Luen, että Kalle Päätalo mousee Pohjanmaan pikajunaan Tampereen asemalla. Jännitän, kohtaammeko eli onko Kalle ennen minua Seinäjoen kohdalla. Hänhän saapuu Seinäjoelle Haapamäen suunnasta ja minä puolestani jatkan Avaruuden pääkaupungista kohti Parkanoa rataosuudelle, jota ei vuonna 1949 ollut olemassa. Huoleni on turha, Kalle ehtii Ouluun ja itse asiassa Taivalkoskelle asti ennen kuin minua kyytivä pendolino on Seinäjoella. Tosiasiassa matkojemme ajallinen ero on 73 vuotta.

Oulusta etelään: tyydyin pendolinoon

Kuulostaa pimeältä. Ulkona näyttää pimeältä, sillä syksy laskee hämärän hyvissä ajoin radanvarteen. Jokin selityksen sana kuitenkin.

“Ei ole oikeastaan ihme, että Kallesta on tullut minulle jonkinlainen keskustelukumppani ja kaveri luku-urakkani myötä.”

Olen lukenut Kalle Päätalon Iijoki-sarjaa heinäkuusta 2021, olen nyt ehtinyt 18. osaan. Olen lukenut kuluneena aikana toki paljon muitakin kirjoja, mutta koko ajan jokin sarjan osa on ollut minulla työn alla. Yhdestä kolmeen osaa olen selvittänyt kuussa. Ei ole oikeastaan ihme, että Kallesta on tullut minulle jonkinlainen keskustelukumppani ja kaveri luku-urakkani myötä. Olen viettänyt juuri kolme päivää Oulussa, joka liittyy tiettyihin Kallen elämän vaiheisiin tiiviisti. Jotenkin miehen haamu on kävellyt kanssani kaupungin kaduilla – tosin valtaosan ajasta olen istunut työsuojelukurssilla hotellin koulutustiloissa. Mutta esimerkiksi etsiessäni sellaista yksinkertaista asiaa kuin tavallista ruokakauppaa ydinkeskustasta - sellaista kun ei nykyään ole joka kivijalassa – huomaan ajatukseni kulkeutuvan Kallen nuoruuskokemuksiin hänen etsiessään kaupungista puotia, josta ostaisi maalipensselin vietäväksi isälleen. Rautakaupan Kalle lopulta löytää, jotain muuta etsimmänsä hän ei kaupungista löydä, mutta ei siitä tässä enempää. Mutta elän jotakin tuosta maalaispojan hölmöyden kokemuksesta hakiessani itse ruokakauppaa. Toki löydän ja sitten myöhemmin huomaan, että sellainen olisi ollut aika lähellä hotelliani, kunhan olisin tiennyt, missä se on. Aina ei voi tietää.

Tullessani tänään Oulun rautatieasemalla kolmosraiteen laiturille huomioni kiinnittyy radan toisella puolella olevalla linja-autoasemalla seisovaan bussiin. Siinä lukee “Kuusamo-Oulu”. Samassa huomaan toteavani, että “loisto!” Taivalkoskelaiset kutsuivat tuolla nimellä Ouluun liikennöiviä linjureita.

“Matka taittuu. Ja koska olemme tulossa karttaa alaspäin, vauhti on niin ripeää, että olemme Tampereella etuajassa.”

Kalle tekee minulle junamatkan aikana myös tempun, jonka hän on tehnyt joskus ennenkin junassa: teksti on niin mojovaa, että minua rupeaa aivan väkisin naurattamaan. Minua vastapäätä istuva kurssitoverini, jonka oletan naiseksi, kiinnittää tietysti siihen huomiota. Mutta olen sen verran vanhanaikainen sääkerismies, että totean, että ei tätä voi kertoa ja selvennän, että rakennusmiehet puhuvat tässä kerskenään. Otan tässä vastaan vanhanaikaisuuden häpeän.  Ymmärrän jälleen kerran isoisääni, jolla oli tapana lukea iltaisin itselleen ja huononäköiselle mummulleni ääneen. Hän oli joskus 60-luvun taitteen vaiheilla hankkinut Päätalon romaanin, ehkä Ihmisiä telineillä (Gummerus 1958), jota oli kuullut kehuttavan. Kohta hän päätti, että on vaihdettava kirjaa: paappani, joka kyllä löysi tarvittaessa tuhannet perkeleet kielensä päälle, kun otteli hevosen kanssa tai tilanne muuten sitä vaati, totesi, ettei hän ilkeä lukea vaimolleen Päätaloa ääneen, kun kieli on ronskia ja välillä naidaankin sumeilematta. Ei minulta kukaan ole aikaisemmin junassa kysynyt, mikä naurattaa, mutta kynnys hihitellä aikuisena miehenä itsekseen on olemassa.

Joskus on niin kuin toivotaan. Aina ei. Tämän rasian lykkäsi käteeni joku VR-ihminen Tamperen asemalla, kun Valtionrautatiet piti  innoittunutta Auton vapaapäivä -kampanjaa. Lahjuksen jälkeen yhtiö sitten tarjosikin minulle seisomamatkakyytiä liki 50 minuuttia Tampereelta Juupajoelle ylen kuormatussa kiskobussissa. Olen säästänyt askin muistaakseni, miten vaivatonta on tehdä tahtomattaan parodia itsestään.

Matka taittuu. Ja koska olemme tulossa karttaa alaspäin, vauhti on niin ripeää, että olemme Tampereella etuajassa. Suuren osan matkasta luen, matkaseurani tekee vielä jotain työasioita valmiiksi viikonloppua varten. Lopun aikaa puhumme kaikenlaista. Runsaat neljä ja puoli tuntia jää taakse, kuin siivillä.

“Päätalo minun on saatava pääni sisälle luettuna ja ilman, että joku kolmas tulee mestaroimaan väliin. Mestari ja minä hoidamme tämän jutun kaksistaan.”

Mutta varoitan lukijaa, joka kiinnostuu Iijoki-sarjasta. Kannattaa harkita siihen tarttumista, sillä se täytyy lukea kokonaan ja se on helposti kahden vuoden hanke. Parhaillaan sarjasta tehdään äänikirjoja, muutama alkupään osa on jo valmiina. Kuuntelen itse myös äänikirjoja, mutta Päätalo minun on saatava pääni sisälle luettuna ja ilman, että joku kolmas tulee mestaroimaan väliin. Mestari ja minä hoidamme tämän jutun kaksistaan. Sanoin joskus, että en osaa tarkalleen sanoa, mikä synnyttää minussa Päätalon lukemisen imun. Jotakin aavistelen ymmärtäväni, mutta vieläkään en osaa asiaa oikein selittää. Mutta miksi se ylipäänsä olisi selittämisen asia, kun elämä kaikkinensa ei sitä ole.

Matka jatkuu, Kalle on reissutöissä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp