Siirry pääsisältöön

 

OTTAA PÄÄHÄN KAARLO ALVAR

Kaiken se kärsii?

 

Heinäkuussa 2021 aloittamani projekti Kalle Päätalon Iijoki-sarjan lukemiseksi on edennyt osaan 22. Tätä kirjoittaessa Epätietoisuuden talvi (Gummerus 1992) on kääntynyt loppupuolelleen. Eletään kevättä 1952, olympialaisetkin tulossa. Kalle on kunnan rakennusmestarina tekopitäjässään.


Lukiessani romaania minua on ottanut monta kertaa päähän. Ja rieponut nimenomaan tämä Kaarlo Alvar. Päätalon yksi vahvuus on varmasti siinä, että Iijoki-sarja ei ole monin kohdin sankaritarina, vaan kertoja aika ajoin hölmöilee sekä itsensä että muutaman muun edestä. Mutta ei se tässä niinkään ota päähän.

” Lukuprojekti on ollut niin pitkä, että sen kuluessa on väistämättä ruvennut kaveeraamaan päähenkilön kanssa. Ei ole enää samantekevää, miten hänen elämänsä makaa.”

Päähän ottaa sen sijaan se, että kertoja tuntuu suostuvan ties mihin vain, mitä kunnanpäättäjät keksivät, ottaa nöyrästi vastaan asiakkaat, jotka saavat päännouseman tunkea hoitamaan rakentamisasioitaan itsenäisyyspäivänä ennen aamuseitsemää tai arki-iltana istuvat kuin tatit liki puolille öin. Ei nurise vastaan sille, että kunnan rakennuslautakunnan kokoukset pidetään sunnuntaisin hänen kotinsa yhteydessä olevassa kunnan rakennustoimistossa eli tosiasiassa hänen perheensä keittiössä.

Päähän ottamiseni kertoo ennen kaikkea siitä, miten kirjoittaja osaa kuvata asioita niin, että ne menevät ihoni alle. Lukuprojekti on ollut niin pitkä, että sen kuluessa on väistämättä ruvennut kaveeraamaan päähenkilön kanssa. Ei ole enää samantekevää, miten hänen elämänsä makaa. Mutta kertoo se muustakin: rupean väistämättä miettimään kaikkea mihin olen itse työurani aikana suostunut. Kun olen ollut joustava. Suostunut asioihin hyvää hyvyyttäni ja samalla tosiasiassa polkenut minun kanssani elävien ihmisten oikeuksia ja kohtuuksia antaessani työni pursuilla monta kertaa sinne, minne se ei olisi missään nimessä kuulunut.  Niin kuin nykyajan etätöissä: pystytän yhtäkkiä meidän firman konttorin paikkaan, joka tosiasiassa on myös jonkun muun kuin minun koti. Vähintään sellaisen pitäisi arveluttaa. Sen sijaan hoitelen vähän asioita Teamsin kautta ruokapöydän ääressä.

”Silloin lähden käymään Messukylän kirkkomaalla kirjailija Päätalon haudalla. Juttelen siinä jotakin, mitä vanhan Messukylän miehet toisilleen juttelevat ja luen sen päälle ehkä jotain ihan muuta.”

Ehkä minua raapaisee myös se, että kirjojen Kalle huomaa joissain kohdin olevansa kuin isänsä. Saman asian kanssa olen itse joskus kipuillut omalla kohdallani. Onneksi olen lapsuusperheessäni ollut vähän sellainen ulkojäsen ja väliinputoaja, joka ei niin tiiviisti ole liimaantunut muun jengin kylkeen tai emuloinut vanhempiaan.  Luulen olevani tuosta sakista myös ainut Päätalon lukija.

Mutta neljä osaa vielä tämän jälkeen on, sitten urakka on valmis. Silloin lähden käymään Messukylän kirkkomaalla kirjailija Päätalon haudalla. Juttelen siinä jotakin, mitä vanhan Messukylän miehet toisilleen juttelevat ja luen sen päälle ehkä jotain ihan muuta. Mutta vielä sinne on matkaa muutaman tuhannen sivun verran.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä