Siirry pääsisältöön

 

OTTAA PÄÄHÄN KAARLO ALVAR

Kaiken se kärsii?

 

Heinäkuussa 2021 aloittamani projekti Kalle Päätalon Iijoki-sarjan lukemiseksi on edennyt osaan 22. Tätä kirjoittaessa Epätietoisuuden talvi (Gummerus 1992) on kääntynyt loppupuolelleen. Eletään kevättä 1952, olympialaisetkin tulossa. Kalle on kunnan rakennusmestarina tekopitäjässään.


Lukiessani romaania minua on ottanut monta kertaa päähän. Ja rieponut nimenomaan tämä Kaarlo Alvar. Päätalon yksi vahvuus on varmasti siinä, että Iijoki-sarja ei ole monin kohdin sankaritarina, vaan kertoja aika ajoin hölmöilee sekä itsensä että muutaman muun edestä. Mutta ei se tässä niinkään ota päähän.

” Lukuprojekti on ollut niin pitkä, että sen kuluessa on väistämättä ruvennut kaveeraamaan päähenkilön kanssa. Ei ole enää samantekevää, miten hänen elämänsä makaa.”

Päähän ottaa sen sijaan se, että kertoja tuntuu suostuvan ties mihin vain, mitä kunnanpäättäjät keksivät, ottaa nöyrästi vastaan asiakkaat, jotka saavat päännouseman tunkea hoitamaan rakentamisasioitaan itsenäisyyspäivänä ennen aamuseitsemää tai arki-iltana istuvat kuin tatit liki puolille öin. Ei nurise vastaan sille, että kunnan rakennuslautakunnan kokoukset pidetään sunnuntaisin hänen kotinsa yhteydessä olevassa kunnan rakennustoimistossa eli tosiasiassa hänen perheensä keittiössä.

Päähän ottamiseni kertoo ennen kaikkea siitä, miten kirjoittaja osaa kuvata asioita niin, että ne menevät ihoni alle. Lukuprojekti on ollut niin pitkä, että sen kuluessa on väistämättä ruvennut kaveeraamaan päähenkilön kanssa. Ei ole enää samantekevää, miten hänen elämänsä makaa. Mutta kertoo se muustakin: rupean väistämättä miettimään kaikkea mihin olen itse työurani aikana suostunut. Kun olen ollut joustava. Suostunut asioihin hyvää hyvyyttäni ja samalla tosiasiassa polkenut minun kanssani elävien ihmisten oikeuksia ja kohtuuksia antaessani työni pursuilla monta kertaa sinne, minne se ei olisi missään nimessä kuulunut.  Niin kuin nykyajan etätöissä: pystytän yhtäkkiä meidän firman konttorin paikkaan, joka tosiasiassa on myös jonkun muun kuin minun koti. Vähintään sellaisen pitäisi arveluttaa. Sen sijaan hoitelen vähän asioita Teamsin kautta ruokapöydän ääressä.

”Silloin lähden käymään Messukylän kirkkomaalla kirjailija Päätalon haudalla. Juttelen siinä jotakin, mitä vanhan Messukylän miehet toisilleen juttelevat ja luen sen päälle ehkä jotain ihan muuta.”

Ehkä minua raapaisee myös se, että kirjojen Kalle huomaa joissain kohdin olevansa kuin isänsä. Saman asian kanssa olen itse joskus kipuillut omalla kohdallani. Onneksi olen lapsuusperheessäni ollut vähän sellainen ulkojäsen ja väliinputoaja, joka ei niin tiiviisti ole liimaantunut muun jengin kylkeen tai emuloinut vanhempiaan.  Luulen olevani tuosta sakista myös ainut Päätalon lukija.

Mutta neljä osaa vielä tämän jälkeen on, sitten urakka on valmis. Silloin lähden käymään Messukylän kirkkomaalla kirjailija Päätalon haudalla. Juttelen siinä jotakin, mitä vanhan Messukylän miehet toisilleen juttelevat ja luen sen päälle ehkä jotain ihan muuta. Mutta vielä sinne on matkaa muutaman tuhannen sivun verran.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp