Siirry pääsisältöön

TERVEENÄ ELETÄÄN TERVEEN

ELÄMÄÄ

Toipilaana Paarlahden leveydellä


Jo vanhat viisaat Peipohjassa tiesivät, että, ihminen ei kaipaa vettä ennen kuin lähde kuivuu. Tuossa tietämisessä on totta vähintään se kuuluisa toinen puoli. Katselen asiaa tällä hetkellä jopijalkapuolena pari viikkoa sitten sattuneen työtapaturman jälkeen. Jalkaani on leikattu, ruuvattu, kipsattu. Eilen olin ensimmäisen kerran liki kahteen viikkoon kotini ulkopuolella käydessäni kipsinvaidossa omassa terveyskeskuksessa. Jalkani on nyt vihreä, sitä ennen se oli punainen.

Jalkapuolisuus vaikuttaa lähes kaikkeen, mitä teen. Muun muassa tämän tekstin kirjoittamiseen. Jalka ei oikein salli tällä hetkellä normaalia työskentelyä läppärillä, vaan naputtelen tätä jalka kohoasennossa olohuoneen sohvalla tabletilla. Se tuo asiaan rajoituksensa: lopputulos on luultavasti karumpi kuin se muuten olisi. Kun en ole lähtökohtaisestikaan huikea tietovempainvelho

Arki opettaa jatkuvasti kaikenlaisia kikkakakkosia: miten saan kylmät kylmään kahvin juotuani, mitä pitää kantaa mukana kaulapussissa ja niin edelleen. Se opettaa nyt myös nöyryyttä ottaa vastaan toisen ihmisen apua. Jos asuisin yksin tämä olisi suomeksi sanottuna ihan helvetin paljon hankalampaa kuin nyt.

Mutta siitä lähteestä vielä. Sairaalapapin työssäni olen vuosien mittaan keskustellut aiheesta paljon ihmisten kanssa. Ja niinhän se menee, ettei terveenä tiedä mitä on olla sairas. Ajan myötä olen tullut ajatukseen, että rajaansa asti näin on hyvä. Terveys ja toimintakyky eivät ole itsestään selviä kenellekään ja on varmasti viisautta olla tästä tietoinen. Samaan aikaan on kuitenkin totta sekin, että terveenä me elämme terveen elämää. Silloin toimitaan ja nautitaan tekemisestä, suunnitellaan kivoja juttuja ja tehdään vapailta vaikuttavia valintoja. Sitten elämä joskus pysähtyy tai vähintään vauhti hiljenee. Silloin on toisten asioiden aika.

Olen tänään tämän kipsijalan kanssa monella tavalla sivuraiteella. Mutta teen nyt niitä asioita, joita voin. Ja olen, ei aina tarvitse tehdä. Haaveilen asioista, joita taas joskus uskon tekeväni. Pohdin kaikenlaista. 

En jaksa ajatella, että olisin jotenkin tarvinnut pysähtymistä elämässäni, senkin ajatuksen olen  potiessani kuullut: ihmisillä on usein puhutteleva halu nähdä asioissa merkityksiä ellei peräti siunauksia. En halua vähätellä kenenkään ajattelua tässä kohdin. Itse kuitenkin mäen, että satuin nyt vaan liukastutaan matkalla ratikkapysäkille. Ei minun uskomusuniversumi sisällä sen kummempaa näillä main. Ihan toinen juttu sitten on, että kyllä tämä kokemus minua viisastuttaa. Rehellisesti voin kuitenkin sanoa, että olisin ihan mielelläni jäänyt nyt kokemuksen karttumisesta paitsi. Valinnanvapaus on vain näissä asioissa yhtä harhainen käsite kuin niin monessa muussakin asiassa.

Mutta tuuppaan tämän tekstin tietoverkkoon. Jatkan vanhan Bluesbreakersin kuuntelemista, Eric Clapton soittaa sähkökitaraa. 

Paarlahden leveydeltä kuuluu jotain voinnin ja voiman mukaan. Toivotan turvallista kulkemista kevääseen päin ihan jokaiselle!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp