Siirry pääsisältöön

TERVEENÄ ELETÄÄN TERVEEN

ELÄMÄÄ

Toipilaana Paarlahden leveydellä


Jo vanhat viisaat Peipohjassa tiesivät, että, ihminen ei kaipaa vettä ennen kuin lähde kuivuu. Tuossa tietämisessä on totta vähintään se kuuluisa toinen puoli. Katselen asiaa tällä hetkellä jopijalkapuolena pari viikkoa sitten sattuneen työtapaturman jälkeen. Jalkaani on leikattu, ruuvattu, kipsattu. Eilen olin ensimmäisen kerran liki kahteen viikkoon kotini ulkopuolella käydessäni kipsinvaidossa omassa terveyskeskuksessa. Jalkani on nyt vihreä, sitä ennen se oli punainen.

Jalkapuolisuus vaikuttaa lähes kaikkeen, mitä teen. Muun muassa tämän tekstin kirjoittamiseen. Jalka ei oikein salli tällä hetkellä normaalia työskentelyä läppärillä, vaan naputtelen tätä jalka kohoasennossa olohuoneen sohvalla tabletilla. Se tuo asiaan rajoituksensa: lopputulos on luultavasti karumpi kuin se muuten olisi. Kun en ole lähtökohtaisestikaan huikea tietovempainvelho

Arki opettaa jatkuvasti kaikenlaisia kikkakakkosia: miten saan kylmät kylmään kahvin juotuani, mitä pitää kantaa mukana kaulapussissa ja niin edelleen. Se opettaa nyt myös nöyryyttä ottaa vastaan toisen ihmisen apua. Jos asuisin yksin tämä olisi suomeksi sanottuna ihan helvetin paljon hankalampaa kuin nyt.

Mutta siitä lähteestä vielä. Sairaalapapin työssäni olen vuosien mittaan keskustellut aiheesta paljon ihmisten kanssa. Ja niinhän se menee, ettei terveenä tiedä mitä on olla sairas. Ajan myötä olen tullut ajatukseen, että rajaansa asti näin on hyvä. Terveys ja toimintakyky eivät ole itsestään selviä kenellekään ja on varmasti viisautta olla tästä tietoinen. Samaan aikaan on kuitenkin totta sekin, että terveenä me elämme terveen elämää. Silloin toimitaan ja nautitaan tekemisestä, suunnitellaan kivoja juttuja ja tehdään vapailta vaikuttavia valintoja. Sitten elämä joskus pysähtyy tai vähintään vauhti hiljenee. Silloin on toisten asioiden aika.

Olen tänään tämän kipsijalan kanssa monella tavalla sivuraiteella. Mutta teen nyt niitä asioita, joita voin. Ja olen, ei aina tarvitse tehdä. Haaveilen asioista, joita taas joskus uskon tekeväni. Pohdin kaikenlaista. 

En jaksa ajatella, että olisin jotenkin tarvinnut pysähtymistä elämässäni, senkin ajatuksen olen  potiessani kuullut: ihmisillä on usein puhutteleva halu nähdä asioissa merkityksiä ellei peräti siunauksia. En halua vähätellä kenenkään ajattelua tässä kohdin. Itse kuitenkin mäen, että satuin nyt vaan liukastutaan matkalla ratikkapysäkille. Ei minun uskomusuniversumi sisällä sen kummempaa näillä main. Ihan toinen juttu sitten on, että kyllä tämä kokemus minua viisastuttaa. Rehellisesti voin kuitenkin sanoa, että olisin ihan mielelläni jäänyt nyt kokemuksen karttumisesta paitsi. Valinnanvapaus on vain näissä asioissa yhtä harhainen käsite kuin niin monessa muussakin asiassa.

Mutta tuuppaan tämän tekstin tietoverkkoon. Jatkan vanhan Bluesbreakersin kuuntelemista, Eric Clapton soittaa sähkökitaraa. 

Paarlahden leveydeltä kuuluu jotain voinnin ja voiman mukaan. Toivotan turvallista kulkemista kevääseen päin ihan jokaiselle!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä