Siirry pääsisältöön

”MIHKÄ SE ON MENNY?”

 ”Sixty years gone in the blink of an eye. How the hell did it happen? When I look back at how it played out, it´s almost inconceivable.”

Olen ollut viimeiset 19 vuotta sairaalapappina yliopistosairaalassa. Olen käynyt työni puolesta tuhansia keskusteluja potilaiden, heidän omaistensa, laitoksen henkilökunnan ja ties keiden kohdalle sattuneiden ihmisten kanssa. Joskus on puhuttu jalkapallosta tai sähkön hinnasta, aika monta kertaa elämästä, sen arvosta ja rajallisuudesta. Ajan riennosta. Sitaatti voisi olla keskustelusta työuransa metallipajassa tehneen rasvanahkaduunarin kanssa tai sanoja voisi olla eläkkeellä oleva peruskoulunopettaja tai bussikuski. Kenties lääkäri, joka sairaalan kahvihuoneessa hymähtää, että justiinhan tässä valmistuttiin ja osa kurssikavereista on jo eläkkeellä. Voisi kysymys olla myös omasta sisäisestä dialogistani kesäisenä alkuyönä unen antaessa odottaa itseään. ”Seuraavaksi kuusikymppiä, ei helvetti”, toteaa puhuja yhdessä runossani vuonna 2020 ilmestyneessä kirjassani Jäminkipohjan maksiimi (BoD 2020). Kysymys ei ole siinä lopulta Ruoveden Kekkoskyläntien nopeusrajoituksista. Se on itselläni seuraavaksi, jollei tuoni pikaisesti korjaa: kuusikymppiä. Ihan alusta en matkaa muista.

 

 

Tätä me jaamme. Alun lainaus on Black Sabbath -basisti Terence "Geezer" Butlerin omaelämäkerrasta Into the Void: From Birth To Black Sabbath – And Beyond (Harper Collins Publishers 2023). Tekijä katselee kirjan ensilehdillä valokuvaa, jossa hän soittaa ensimmäistä julkista keikkaansa vuonna 1965 ja esittää itselleen ja lukijalle kysymyksen: miten se tapahtui, minne eletyt vuodet humpsahtivat? Rockstaran tekstiä, mutta äänessä on lopulta jokaihminen. Jokaisella ihmisellä on oma elämänsä ja sen omintakeinen kulku, mutta on myös asioita, jotka tuntuvat olevan meille kaikille yhteisiä. Veikkaan, että  itse kukin kysyy lopulta elämänsä polveilusta: mihkä se on menny?

H429 Tampereelta kello 22.07 Jyväskylään kolkuttaa Haapamäen rataa pohjoiseen. Juna halkoo vihreää. Sukkula syöksyy Venukseen. Alkukesän ilta on hidas tummumaan. Istun ikkunapaikalla kiskobussinpätkän eturivissä ja ratkon rikosta 1920-luvun Helsingissä. Kanssamatkustaja on tulossa Turkista. Vaunun tunnelma palauttaa mieleen vuoden takaisen kesän, jolloin kuljin lomani aikana useita kertoja tällä samalla myöhäisvuorolla. Päivän viimeisellä Vilppulaan. Niistä matkoista on vuosi. Kiskon imu vie ainoastaan eteenpäin.

”Ehkä tuo kysymys seuraa minua tänäänkin.”

Juna suhahtaa Vilppulankosken yli, äänimaisema muuttuu sillalla. Laskettelemme kohti Vilppulan asemaa. Pukinlampi näkyy styyrpuurissa, valaistu suihkulähde on paikoillaan. Muistan, miten tyttäreni vuonna 1992 peräänkuulutti sen kohtaloa, kun se oli viety kesän mentyä jonnekin, missä sitä säilytetään hyisen ajan yli. Koko matkan Vilppulasta Mänttään hän jaksoi auton takapenkiltä tivata: ”Mihkä se on menny?” Hänen vanhempansa eivät osanneet antaa vastausta, joka olisi ollut tyhjentävä. Siitä on nyt 31 vuotta. Nousen kohta junasta, otan Kuutolan edessä parkissa olevan autoni ja ajelen Mänttään. Ehkä tuo kysymys seuraa minua tänäänkin. ”How the hell did it happen?”

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp