Siirry pääsisältöön

”MIHKÄ SE ON MENNY?”

 ”Sixty years gone in the blink of an eye. How the hell did it happen? When I look back at how it played out, it´s almost inconceivable.”

Olen ollut viimeiset 19 vuotta sairaalapappina yliopistosairaalassa. Olen käynyt työni puolesta tuhansia keskusteluja potilaiden, heidän omaistensa, laitoksen henkilökunnan ja ties keiden kohdalle sattuneiden ihmisten kanssa. Joskus on puhuttu jalkapallosta tai sähkön hinnasta, aika monta kertaa elämästä, sen arvosta ja rajallisuudesta. Ajan riennosta. Sitaatti voisi olla keskustelusta työuransa metallipajassa tehneen rasvanahkaduunarin kanssa tai sanoja voisi olla eläkkeellä oleva peruskoulunopettaja tai bussikuski. Kenties lääkäri, joka sairaalan kahvihuoneessa hymähtää, että justiinhan tässä valmistuttiin ja osa kurssikavereista on jo eläkkeellä. Voisi kysymys olla myös omasta sisäisestä dialogistani kesäisenä alkuyönä unen antaessa odottaa itseään. ”Seuraavaksi kuusikymppiä, ei helvetti”, toteaa puhuja yhdessä runossani vuonna 2020 ilmestyneessä kirjassani Jäminkipohjan maksiimi (BoD 2020). Kysymys ei ole siinä lopulta Ruoveden Kekkoskyläntien nopeusrajoituksista. Se on itselläni seuraavaksi, jollei tuoni pikaisesti korjaa: kuusikymppiä. Ihan alusta en matkaa muista.

 

 

Tätä me jaamme. Alun lainaus on Black Sabbath -basisti Terence "Geezer" Butlerin omaelämäkerrasta Into the Void: From Birth To Black Sabbath – And Beyond (Harper Collins Publishers 2023). Tekijä katselee kirjan ensilehdillä valokuvaa, jossa hän soittaa ensimmäistä julkista keikkaansa vuonna 1965 ja esittää itselleen ja lukijalle kysymyksen: miten se tapahtui, minne eletyt vuodet humpsahtivat? Rockstaran tekstiä, mutta äänessä on lopulta jokaihminen. Jokaisella ihmisellä on oma elämänsä ja sen omintakeinen kulku, mutta on myös asioita, jotka tuntuvat olevan meille kaikille yhteisiä. Veikkaan, että  itse kukin kysyy lopulta elämänsä polveilusta: mihkä se on menny?

H429 Tampereelta kello 22.07 Jyväskylään kolkuttaa Haapamäen rataa pohjoiseen. Juna halkoo vihreää. Sukkula syöksyy Venukseen. Alkukesän ilta on hidas tummumaan. Istun ikkunapaikalla kiskobussinpätkän eturivissä ja ratkon rikosta 1920-luvun Helsingissä. Kanssamatkustaja on tulossa Turkista. Vaunun tunnelma palauttaa mieleen vuoden takaisen kesän, jolloin kuljin lomani aikana useita kertoja tällä samalla myöhäisvuorolla. Päivän viimeisellä Vilppulaan. Niistä matkoista on vuosi. Kiskon imu vie ainoastaan eteenpäin.

”Ehkä tuo kysymys seuraa minua tänäänkin.”

Juna suhahtaa Vilppulankosken yli, äänimaisema muuttuu sillalla. Laskettelemme kohti Vilppulan asemaa. Pukinlampi näkyy styyrpuurissa, valaistu suihkulähde on paikoillaan. Muistan, miten tyttäreni vuonna 1992 peräänkuulutti sen kohtaloa, kun se oli viety kesän mentyä jonnekin, missä sitä säilytetään hyisen ajan yli. Koko matkan Vilppulasta Mänttään hän jaksoi auton takapenkiltä tivata: ”Mihkä se on menny?” Hänen vanhempansa eivät osanneet antaa vastausta, joka olisi ollut tyhjentävä. Siitä on nyt 31 vuotta. Nousen kohta junasta, otan Kuutolan edessä parkissa olevan autoni ja ajelen Mänttään. Ehkä tuo kysymys seuraa minua tänäänkin. ”How the hell did it happen?”

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä