Siirry pääsisältöön

 

ÄMMÄN HANSKAT JA MUUTA ELÄMÄÄ JUNISSA, SAIRAALASSA JA SIINÄ KULMILLA

Kuusi uutta kirjoitelmaa, joita niitäkin  luulin ensin fragmenteiksi

 

Kristillinen apuraha

”Kuvat tästä tutkimusmatkasta

täyttivät vähitellen Stellerin mielikuvituksen,

kanttorin pojan, jolla oli kaunis tenori

ja jolle oli myönnetty kristillinen apuraha”

-G.W. Sebald: Luonnon mukaan. Perusruno. Suom. Kari Aronpuro (Palladium-kirjat & NTAMO 2022)

 Millainen on kristillinen apuraha ja myöntääkö sen Jumala vai Kirkkohallitus, jolloin se ei ehkä olekaan kristillinen? Jumalakin voi saada vaikutteita juutalaisuudesta ja ties mistä sallivuudesta. Se on valitettavaa.  Viittaako kaunis tenori tässä äänialaan, jonka haltijalla on taipumuksena saada oopperassa sankarin rooli vai vihjaus kirkkomuusikonpojan mahdolliseen homoeroottiseen suuntautumiseen? Asiaa on syytä tarkastella ja mitä Luther olisi sanout tähän. Tällaisten miettiminen katsotaan virkaehtosopimuksen mukaan työajaksi, jollei siitä makseta erillistä palkkiota. Tuomiorovasti tuomitsee.

 

Ehkä

Sairaalan sisääntuloaulan poikki kävelee mies, josta huomaan ajattelevani, että on julkea: pieree mennessään sumeilematta. Sitten ymmärrän, että hänen kenkänsä narisevat ja se panee minut miettimään, miten täällä hyvinvoimisalueella oppii aavistelemaan, kuinka paskamaista toisen on kulkea mokkasiineissaan ja häpeällistä kävellä niillä sairaalan sisääntuloaulan poikki, ehkä. Olemaan narisematta kaikenlaisesta, ehkä.

 

Raisa

Raisa oli jo koulussa innokas väittelijä. Tämä ärsytti luokkatovereita ajoittain. Myös rakenteellisia anomalioita ja niiden aiheuttamaa unen fragmentoitumista käsittelevän väitöskirjansa hän viimeisteli lähes ennätysajassa ahkeroituaan. Tutkimus oli invasiivinen. Työmatkat hän istui junassa läppäri sylissään ja kirjoitti. Tämä oli välttämätöntä, sillä läheinen väitti hänen kuorsaavan. Näin ollen hän ei halunnut ottaa riskiä, että torkahtelisi julkisessa tilassa ja pärryytys karkaisi hävettävästi.  Raisan tutkimuksella saavutettiin uutta tietoa kuorsaamisen vaikutuksesta siitä kärsivien terveyteen ja muutenkin.  Hyvinvoimisalueen eettinen toimikunta antoi tutkimussuunnitelmasta puoltavan lausunnon jo toisessa käsittelyssä ja tulokset julkaistiin kansainvälisessä journaalissa. Isona Raisa haluaa tytön ja pojan ja dosentuurin. Mäyräkoirakin olisi mukava, hän tuumii joskus perjantaisin. Raisan naapurissa asuvat Grahnit, Jutta ja sen mies.

Hanskat

 

Seuraavaan kertaan

Kävin Messukylän kirkkomaalla kirjailija Kalle Päätalon haudalla. Paluumatkalla keskustaan puntaroin vähän ennen Kiinan muuria, kävisinkö samalla reissulla Kalevankankaalla isän haudalla, mutta en sitten käynyt. Olin painanut sen verran pitkää päivää, etten jaksanut painaa bussissa nappulaa. Eiköhän se siellä pysy seuraavaan kertaan, ajattelin.

 

Väärässä

Kaupunki on kymmenen korvissa väärä ja liiaksi liikkeellä. Väärät ihmiset odottavat asemalla junaa ja heitä on väärä määrä. Juna on väärä. Oma paikkani on vapaana, mutta maasäteily on väärää. Kaikki tämä väärä neljän tunnin tähden. Oikea aika on kuusi. Tähän aikaan päivästä joku voi puuttua olemiseeni ja vaatia hymyilemään. On tärkeää, että jokainen saa olla oma itsensä, sanotaan, mutta hymyillä pitää ja lastenlasten olla ihania, syksyllä poimia kantarelleja.



Hukassa

Nuori aikuinen havahtuu junassa H420 vähän ennen Tamperetta. Hän on matkalla Jyväskylästä Keuruulle ja vittu, lippis hukassa. Vastapäätä istuva setämies arvioi tilannetta, että eivät ne nykyään kestä juhlimista. Lauantaiaamun aikainen valo on epämääräistä.



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä