Siirry pääsisältöön

 

ÄMMÄN HANSKAT JA MUUTA ELÄMÄÄ JUNISSA, SAIRAALASSA JA SIINÄ KULMILLA

Kuusi uutta kirjoitelmaa, joita niitäkin  luulin ensin fragmenteiksi

 

Kristillinen apuraha

”Kuvat tästä tutkimusmatkasta

täyttivät vähitellen Stellerin mielikuvituksen,

kanttorin pojan, jolla oli kaunis tenori

ja jolle oli myönnetty kristillinen apuraha”

-G.W. Sebald: Luonnon mukaan. Perusruno. Suom. Kari Aronpuro (Palladium-kirjat & NTAMO 2022)

 Millainen on kristillinen apuraha ja myöntääkö sen Jumala vai Kirkkohallitus, jolloin se ei ehkä olekaan kristillinen? Jumalakin voi saada vaikutteita juutalaisuudesta ja ties mistä sallivuudesta. Se on valitettavaa.  Viittaako kaunis tenori tässä äänialaan, jonka haltijalla on taipumuksena saada oopperassa sankarin rooli vai vihjaus kirkkomuusikonpojan mahdolliseen homoeroottiseen suuntautumiseen? Asiaa on syytä tarkastella ja mitä Luther olisi sanout tähän. Tällaisten miettiminen katsotaan virkaehtosopimuksen mukaan työajaksi, jollei siitä makseta erillistä palkkiota. Tuomiorovasti tuomitsee.

 

Ehkä

Sairaalan sisääntuloaulan poikki kävelee mies, josta huomaan ajattelevani, että on julkea: pieree mennessään sumeilematta. Sitten ymmärrän, että hänen kenkänsä narisevat ja se panee minut miettimään, miten täällä hyvinvoimisalueella oppii aavistelemaan, kuinka paskamaista toisen on kulkea mokkasiineissaan ja häpeällistä kävellä niillä sairaalan sisääntuloaulan poikki, ehkä. Olemaan narisematta kaikenlaisesta, ehkä.

 

Raisa

Raisa oli jo koulussa innokas väittelijä. Tämä ärsytti luokkatovereita ajoittain. Myös rakenteellisia anomalioita ja niiden aiheuttamaa unen fragmentoitumista käsittelevän väitöskirjansa hän viimeisteli lähes ennätysajassa ahkeroituaan. Tutkimus oli invasiivinen. Työmatkat hän istui junassa läppäri sylissään ja kirjoitti. Tämä oli välttämätöntä, sillä läheinen väitti hänen kuorsaavan. Näin ollen hän ei halunnut ottaa riskiä, että torkahtelisi julkisessa tilassa ja pärryytys karkaisi hävettävästi.  Raisan tutkimuksella saavutettiin uutta tietoa kuorsaamisen vaikutuksesta siitä kärsivien terveyteen ja muutenkin.  Hyvinvoimisalueen eettinen toimikunta antoi tutkimussuunnitelmasta puoltavan lausunnon jo toisessa käsittelyssä ja tulokset julkaistiin kansainvälisessä journaalissa. Isona Raisa haluaa tytön ja pojan ja dosentuurin. Mäyräkoirakin olisi mukava, hän tuumii joskus perjantaisin. Raisan naapurissa asuvat Grahnit, Jutta ja sen mies.

Hanskat

 

Seuraavaan kertaan

Kävin Messukylän kirkkomaalla kirjailija Kalle Päätalon haudalla. Paluumatkalla keskustaan puntaroin vähän ennen Kiinan muuria, kävisinkö samalla reissulla Kalevankankaalla isän haudalla, mutta en sitten käynyt. Olin painanut sen verran pitkää päivää, etten jaksanut painaa bussissa nappulaa. Eiköhän se siellä pysy seuraavaan kertaan, ajattelin.

 

Väärässä

Kaupunki on kymmenen korvissa väärä ja liiaksi liikkeellä. Väärät ihmiset odottavat asemalla junaa ja heitä on väärä määrä. Juna on väärä. Oma paikkani on vapaana, mutta maasäteily on väärää. Kaikki tämä väärä neljän tunnin tähden. Oikea aika on kuusi. Tähän aikaan päivästä joku voi puuttua olemiseeni ja vaatia hymyilemään. On tärkeää, että jokainen saa olla oma itsensä, sanotaan, mutta hymyillä pitää ja lastenlasten olla ihania, syksyllä poimia kantarelleja.



Hukassa

Nuori aikuinen havahtuu junassa H420 vähän ennen Tamperetta. Hän on matkalla Jyväskylästä Keuruulle ja vittu, lippis hukassa. Vastapäätä istuva setämies arvioi tilannetta, että eivät ne nykyään kestä juhlimista. Lauantaiaamun aikainen valo on epämääräistä.



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp