Siirry pääsisältöön

 

ENSIO NIEMINEN JA KADONNEEN KÄSIKIRJOITUKSEN TAPAUS

Kirjoittajan vuosi kulkee päätökseensä 

Vuosi 2023 jää elämäni annaaleihin ainakin kahdesta asiasta. Ensimmäinen on se, että täytin kuusikymmentä vuotta. Toinen se, että vuoden 2013 jälkeen se on ensimmäinen, jolloin en ole ollut tekemässä yhtään julkaistua kirjaa. Saavutus sekin. Mainitut kaksi merkintää historian lisälehdillä liittyvät myös vähän toisiinsa.

”Kirjan käsikirjoitus on todistettavasti olemassa, pituutta sillä on jossain sadan ja kahdensadan sivun välillä.”

Tarkoituksenani oli juhlistaa tasavuosipäivääni kirjalla. Sen käsikirjoitus on todistettavasti olemassa, pituutta sillä on jossain sadan ja kahdensadan sivun välillä. Se valmistui maaliskuussa kivulla ja tuskalla. Niiden syynä oli päällimmäisenä helmikuussa murtunut jalkani, joka tuotti kaikenlaista riesaa. En esimerkiksi voinut istua puolta tuntia pitempään työpöytäni ääressä, koska jalkaan tuli turvotusta. Viimeiset merkinnät käsikirjoitukseen tein läppärillä maaten sängyn päällä. Tuskallista oli. Hiukan hutera kaikenkaikkinen oloni kevättalvella sai aikaan, että muutama katkelma tekstistä meinasi jäädä pois, mutta onneksi muistijäljet olivat päässäni olemassa ja osasin kaivata kirjoittamaani.

”Nyt käsikirjoitus on siellä ja täällä eli tallessa eri paikoissa, pilvessä ja pilven reunalla. Juuri nyt tuntuu, että saa olla siellä.”

Sitten asialle ei enää tapahtunut mitään. Onneksi tapahtumattomuus vallitsi sen verran hyvissä ajoin, että ehdin muuttaa juhlimissuunnitelmat ennen kuin ne olivat oikein kyhälläänkään. Kä’ytiin sitten vain lasten kanssa lounaalla.  Nyt käsikirjoitus on siellä ja täällä eli tallessa eri paikoissa, pilvessä ja pilven reunalla. Juuri nyt tuntuu, että saa olla siellä. Tulipahan tehtyä.

”Mutta vapautan itseni asiasta toistaiseksi. Kenties perikuntani kaivaa tarinan joskus esiin ja tekee sille jotain.”

Ehkä tekstitiedosto on niin kuin siinä kerrotuista asioista kerrotaan: perustuvat sairaalapastori Ensio Niemisen pinnalle jääneisiin papereihin. Mutta vapautan itseni asiasta toistaiseksi. Kenties perikuntani kaivaa tarinan joskus esiin ja tekee sille jotain. Mahdollisuus siihen on häviävän pieni, ketä kiinnostaisi.

Kuluneena vuonna olen julkaissut näiden blogikirjoitusten lisäksi yhden paikallislehteen tehdyn hartauskirjoituksen ja yhden kolmen runon sarjan Poem ry:n jäsenlehdessä. Ensi vuonna tahti on ehkä  samanlainen, tosin sen lehtikirjoituksen saatan jättää pois. Sen verran hinku kirjoittaa on tällä hetkellä hukassa.

”Mutta huomenna lähden taas Haapamäen radalle, tapaan T:n kaupungissa ihmisiä, joiden pappi olen. Eikä muutenkaan tiedä, mitä hyvää joulunodotusaika tuo tullessaan.”

Vuosi 2023 on pitänyt itsessään kohtalaisen monta enemmän kurjaa kuin mukavaa asiaa. Mielenvärini on siksi kohtalaisen tumma marraskuun vaihduttua joulukuuksi. Mutta huomenna lähden taas Haapamäen radalle, tapaan T:n kaupungissa ihmisiä, joiden pappi olen. Eikä muutenkaan tiedä, mitä hyvää joulunodotusaika tuo tullessaan. Niin kuin Kari Peitsamo joskus lauloi: Silloin tällöin blues, mutta useimmiten rock and roll. Eli vielä yksi kuppi kahvia ja tielle.

Vielä yksi

” –Ei maar, Nieminen sanoo siihen niin kuin ei mitään. –Pitää mennä. Jalkapallopeli alkamassa. Ovi kolahtaa sairaalapastori Ensio Niemisen takana hänen astuessaan ulkohämärään ja suunnatessa kohti pihansyrjän pyöräkatosta. Taustamusiikkina soi Robert Gordonin ja Link Wrayn The Way I Walk.”

(Sairaalapastori Ensio Niemisen pinnalle jääneistä papererista)

 

 

 

Kommentit

  1. Viime vuonna julkaistu Kirja eläville tarttui eilen mukaani paikallisesta kaupasta, jossa sitä oli lukukappaleen lisäksi yksi kappale jäljellä. Oli nautinto lukea hyvin ajateltuja tekstejäsi, ja myös helppo yhtyä siihen ilmaisemaasi ajatukseen, ettei sankarihautoja tarvita enää yhtään enempää. Kiitos näistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp