Siirry pääsisältöön

 

ENSIO NIEMINEN JA KADONNEEN KÄSIKIRJOITUKSEN TAPAUS

Kirjoittajan vuosi kulkee päätökseensä 

Vuosi 2023 jää elämäni annaaleihin ainakin kahdesta asiasta. Ensimmäinen on se, että täytin kuusikymmentä vuotta. Toinen se, että vuoden 2013 jälkeen se on ensimmäinen, jolloin en ole ollut tekemässä yhtään julkaistua kirjaa. Saavutus sekin. Mainitut kaksi merkintää historian lisälehdillä liittyvät myös vähän toisiinsa.

”Kirjan käsikirjoitus on todistettavasti olemassa, pituutta sillä on jossain sadan ja kahdensadan sivun välillä.”

Tarkoituksenani oli juhlistaa tasavuosipäivääni kirjalla. Sen käsikirjoitus on todistettavasti olemassa, pituutta sillä on jossain sadan ja kahdensadan sivun välillä. Se valmistui maaliskuussa kivulla ja tuskalla. Niiden syynä oli päällimmäisenä helmikuussa murtunut jalkani, joka tuotti kaikenlaista riesaa. En esimerkiksi voinut istua puolta tuntia pitempään työpöytäni ääressä, koska jalkaan tuli turvotusta. Viimeiset merkinnät käsikirjoitukseen tein läppärillä maaten sängyn päällä. Tuskallista oli. Hiukan hutera kaikenkaikkinen oloni kevättalvella sai aikaan, että muutama katkelma tekstistä meinasi jäädä pois, mutta onneksi muistijäljet olivat päässäni olemassa ja osasin kaivata kirjoittamaani.

”Nyt käsikirjoitus on siellä ja täällä eli tallessa eri paikoissa, pilvessä ja pilven reunalla. Juuri nyt tuntuu, että saa olla siellä.”

Sitten asialle ei enää tapahtunut mitään. Onneksi tapahtumattomuus vallitsi sen verran hyvissä ajoin, että ehdin muuttaa juhlimissuunnitelmat ennen kuin ne olivat oikein kyhälläänkään. Kä’ytiin sitten vain lasten kanssa lounaalla.  Nyt käsikirjoitus on siellä ja täällä eli tallessa eri paikoissa, pilvessä ja pilven reunalla. Juuri nyt tuntuu, että saa olla siellä. Tulipahan tehtyä.

”Mutta vapautan itseni asiasta toistaiseksi. Kenties perikuntani kaivaa tarinan joskus esiin ja tekee sille jotain.”

Ehkä tekstitiedosto on niin kuin siinä kerrotuista asioista kerrotaan: perustuvat sairaalapastori Ensio Niemisen pinnalle jääneisiin papereihin. Mutta vapautan itseni asiasta toistaiseksi. Kenties perikuntani kaivaa tarinan joskus esiin ja tekee sille jotain. Mahdollisuus siihen on häviävän pieni, ketä kiinnostaisi.

Kuluneena vuonna olen julkaissut näiden blogikirjoitusten lisäksi yhden paikallislehteen tehdyn hartauskirjoituksen ja yhden kolmen runon sarjan Poem ry:n jäsenlehdessä. Ensi vuonna tahti on ehkä  samanlainen, tosin sen lehtikirjoituksen saatan jättää pois. Sen verran hinku kirjoittaa on tällä hetkellä hukassa.

”Mutta huomenna lähden taas Haapamäen radalle, tapaan T:n kaupungissa ihmisiä, joiden pappi olen. Eikä muutenkaan tiedä, mitä hyvää joulunodotusaika tuo tullessaan.”

Vuosi 2023 on pitänyt itsessään kohtalaisen monta enemmän kurjaa kuin mukavaa asiaa. Mielenvärini on siksi kohtalaisen tumma marraskuun vaihduttua joulukuuksi. Mutta huomenna lähden taas Haapamäen radalle, tapaan T:n kaupungissa ihmisiä, joiden pappi olen. Eikä muutenkaan tiedä, mitä hyvää joulunodotusaika tuo tullessaan. Niin kuin Kari Peitsamo joskus lauloi: Silloin tällöin blues, mutta useimmiten rock and roll. Eli vielä yksi kuppi kahvia ja tielle.

Vielä yksi

” –Ei maar, Nieminen sanoo siihen niin kuin ei mitään. –Pitää mennä. Jalkapallopeli alkamassa. Ovi kolahtaa sairaalapastori Ensio Niemisen takana hänen astuessaan ulkohämärään ja suunnatessa kohti pihansyrjän pyöräkatosta. Taustamusiikkina soi Robert Gordonin ja Link Wrayn The Way I Walk.”

(Sairaalapastori Ensio Niemisen pinnalle jääneistä papererista)

 

 

 

Kommentit

  1. Viime vuonna julkaistu Kirja eläville tarttui eilen mukaani paikallisesta kaupasta, jossa sitä oli lukukappaleen lisäksi yksi kappale jäljellä. Oli nautinto lukea hyvin ajateltuja tekstejäsi, ja myös helppo yhtyä siihen ilmaisemaasi ajatukseen, ettei sankarihautoja tarvita enää yhtään enempää. Kiitos näistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä