Siirry pääsisältöön

 

TOISELLE KYMMENELLE

Kunnes toisin on

 

”Iltapäivällä tilaisuus ikäihmisille. Oltuani nyt töissä liki neljä viikkoa vuorotteluvapaan jälkeen, olen edelleen sen verran hileessä, että oli pakko laittaa jotain oikein paperille.”

Näin alkoi ensimmäinen Paarlahden leveydeltä -blogi tammikuussa 2014. Olin tuolloin tosiaan juuri palannut vuorotteluvapaalta, jolla olin ollut lähes koko edellisen vuoden. Tuohon aikaan sellainen ylellisyys oli mahdollista. Sen vuoden oppeja oli se, että ihminen voi luopua paljosta kokematta vielä luopuvansa mistään. Vuorottelijan arki oli korkeintaan köyhän leikkimistä: mistään vyön kiristämisestä on turha puhua, jotta ei rienaa niitä, joilla on tedellinen talouden tiukkuus kiusanaan. Vapaalla oli mukava olla, hullumpaa ei ollut siltä palatakaan. Seuraavat neljä ja puoli vuotta tulivat sujumaan suht koht tasaisesti mitä en tietenkään tuolloin tiennyt. Vene keikkui kunnolla vasta syyskuussa 2018. Mutta se ei ole tämän tekstin aihe.

”Kymmenessä vuodessa olen tulostanut vähän yli 260 juttua monenmoisesta.”

Olen ollut blogintekijänä laiska ja aikaansaamaton, tavoitteeksi muodostui joskus saada aikaiseksi kaksi tekstiä kuuta kohti. Kymmenessä vuodessa olen tulostanut vähän yli 260 juttua monenmoisesta. Siihenhän blogin nimikin viittaa: aiheet ovat kaikkea sitä, mitä ylävesien shamaania on huvittanut kirjoittaa.

”Aika ajoin ei ole hirveästi innostanut kirjoittaa yhtään mitään.”

Nämä blogitekstit ovat olleet minulle arvokkaita. Syksyn 2018 ja talven 2019 aikana kirjoitin itseäni AVH-kuntotutujana henkiin ja jostain syvältä pintavesiin. Jotain minä itselleni todistin tälläkin sivustolla. Korona-ajan tullen blogit olivat yksi virukseton henkireikä. Välillä on ollut nihkeääkin. Aika ajoin ei ole hirveästi innostanut kirjoittaa yhtään mitään. Ja ehkä juuri silloin on tarvittu jokin itselleni luoma normi kahdesta tekstistä kuussa, joka on saanut pitämään koneen käynnissä.

”Elvis Presley olisi viime viikolla täyttänyt 89 vuotta. Äitini täytti tällä viikolla. Äitini on vielä täällä, Elvis ei. Miettimistä on siinäkin.”

Nyt ollaan tammikuussa 2024. Eurooppalainen poliittinen ilmasto tuntuu käyvän yhä ahdistavammaksi. Ehkä siksi on aikani kirjoittaa hyvän mielen tekstejä: ei VR:stä ja Haapamäen radan kiskobusssiliikenteestä, ei Venäjästä, ei tasavallan hallituspolitiikasta. Olkoon niille joku toinen kirjoittaja.

Elvis Presley olisi viime viikolla täyttänyt 89 vuotta. Äitini täytti tällä viikolla. Äitini on vielä täällä, Elvis ei. Miettimistä on siinäkin. ”Varmaan erikoista elää elämänsä Elviksenä”, totesi tankkerin perämies kerran 1990-luvulla ajellessamme öistä Merenkurkkua pohjoiseen. Erikoista luultavasti äitinänikin.

Elämä jatkuu Paarlahden leveyden alkulähteillä eli Mäntän Virkamiehenkadulla. Laitan tänään kuvitukseksi otoksen maisemasta, jota ei enää ole. Siinä oleva talo on nyt rouhaistu kaivinkonein ja miesvoimin tuhannen päreiksi. Joskus yli kaksikymmentä vuotta sitten kastoin siellä lapsen, muistan. Saa nähdä, millainen maisema on kymmenen vuoden päästä. Jos saan nähdä, sitä ei voi tietää.

”Blogin pitäminen on niin kuin rakasteleminen. Ensimmäisen kerran tietää, viimeistä ei.”

Kun on elänyt jo seitsemällä vuosikymmenellä, jotain on tullut aina joskus kiteyttäneeksi, kuten. Blogin pitäminen on niin kuin rakasteleminen. Ensimmäisen kerran tietää, viimeistä ei. Jatkukoon siis näiden tekstien kirjoittaminen, kunnes toisin on.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp