Siirry pääsisältöön

 HEIKOIMMISSA HETKISSÄ

 

"Urheilu on monella tavalla kuva elämästä. Pysy uskollisena ja ole läsnä toisen heikoimmissa hetkissä. Älä hylkää, kun menee huonosti. Sitä voi myös penkkiurheilu parhaimmillaan opettaa. Mitä sitten vahvistaa bisnekseksi muuttunut urheiluteollisuus, on toinen asia."

”I´ll be with you in your weakest moments...”

 


Yksi amerikkalaisen musiikin helmistä on John Mellencampin kappale Weakest Moments, joka päättää tekijänsä vuonna 1975 julkaistun American Fool -albumin. Itse laulun tarina ei ole kovin kaunis, mutta ehkä juuri siksi kertosäkeessä toistuva ajatus on. Huomaan palaavani siihen tuon tuosta ja mitä löyhemmin toisiinsa liittyvissä tilanteissa.


Keuruulla

 


Keskiviikkona 19.3.2014 tehtiin  keuruulaisen jääkiekkoilun mainetekoja. KeuPaHT löi forssalaisen FPS:n Suomi-sarjan neljännessä loppuottelussa luvuin 6-3 ja vei tämän kolmostason sarjan mestaruuden otteluvoitoin 3-1. Kaupungin karuun halliin oli ahtautunut toista tuhatta katsojaa. Joukossa oli myös reilu kourallinen forssalaisia, mikä toi oman mukavan lisävärinsä illan tunnelmaan.

Katsojamäärä oli kauden ennätys. Jo edellisessä kotiottelussa paikalla oli yli kuusisataa katsojaa, nyt siis vielä nelisensataa lisää. Käytännössä tämä tarkoitti , että ensimmäisen ja ainoan kerran tällä sesongilla ottelu piti katsoa seisten.

”Missä nämä ihmiset olivat silloin, kun joukkuetta rakennettiin ja ruvettiin nostamaan?” Muistan kuulleeni tämän kysymyksen  välieräottelun tauolla. Siinä hetken harmissa, jonka seisomaan vääntäytyminen sai aikaan, jotenkin ymmärsin tuon kommentin esittänyttä KeuPaHT:n tosifania. Siitäkin huolimatta, että pastorin ei kannata jouluaattona saarnassaan moittia ihmisiä siitä, että nämä  eivät olleet kirkossa kuudentena sunnuntaina helluntaista. Hieman sarkastisesti voi myös todeta, että  miten ihmeessä eliitti ja minkä tahansa asian tosi harrastajat eottuisivatkaan joukosta, jos ei olisi rupusakkia, johon peilata omaa jalouttaan ja harrastuneisuuttaan? Kauheaa,  jos kaikki tykkäisivät nykytaiteesta. Runoilijalta menee maine, jos hänen kirjojaan myydään tuhansittain.  Yhtä kaikki olin sisäisesti tyytyväinen, että itse olin paikalla Keuruun hallissa jo syksyn ensimmäisellä kierroksella, jolloin sisällä oli niin kylmä, että piti mennä erätauolla ulos lämmittelemään. Silloin, kun joukkueen peli oli hyökkäyspään jäähyjä ja jatkuvaa häviämistä. Heikoimmissa hetkissä.

Mutta hyvä, että väkeä oli edes silloin, kun pelattiin isosta paukusta. Ettei tarvinnut ironisoida niin kuin Jukurit-Sport -ottelun tv-selostaja, joka kommentoi  Mestiksen puolivälieräottelussa vajaaksi jäänyttä Mikkelin Kalevankankaan hallia, että ”kai täällä on tänään jotkin Kampparien harjoitukset tai balettiesitys...”

Epäilen kuitenkin, onko KeuPaHT:sta pelaamaan ensi kaudella Mestistä. Kabinettihome taitaa levitä entistä alemmalle tasolle suomalaisessa jääkiekkoilussa ja Mestis täydennetään jollakin muulla joukkueella. Sivistynyt arvaukseni on Rovaniemen RoKi.

Urheilu on monella tavalla kuva elämästä. Pysy uskollisena ja ole läsnä toisen heikoimmissa hetkissä. Älä hylkää, kun menee huonosti.. Sitä voi myös penkkiurheilu parhaimmillaan opettaa. Mitä sitten vahvistaa bisnekseksi muuttunut urheiluteollisuus, on toinen asia.


"Siinä on myötä- ja vastoinkäyminen konkreettisuudessaan. Jotain muuta kuin korulause romanttisissa vihkiäisissä. Vuosikymmeniä sitten annettu lupaus: ”I´ll be with you in your weakest moments...”

 

 

Sairaalassa

 

  
”I´ll be with you in your weakest moments...” Paljon jääkiekko-ottelua voimakkaammin John Mellencampin laulun kertosäe tulee monesti mieleeni arkisessa työssäni sairaalassa. Erityisesti silloin, kun joku  kertoo vuosikymmenien avioliitosta, jossa nyt ollaan siinä vaiheessa, että puoliso on muistisairaanata laitoshoidossa tai muun vaivan takia vuoteenomana. Toinen sairastaa, toinen käy katsomassa.  Tulee usein päivittäin, tarkasti kuin kello. Siinä on myötä- ja vastoinkäyminen konkreettisuudessaan. Jotain muuta kuin korulause romanttisissa vihkiäisissä. Vuosikymmeniä sitten annettu lupaus: ”I´ll be with you in your weakest moments...” Olen läsnä. Heikoimissa hetkissäsi. Tässä ei ole enää kysymys elämän kuvasta, vaan itse elämästä.

Olisi totta kai helpompaa, jos heikkoja hetkiä ei olisi. Vai olisiko? Elämä sellaisena kuin sen tunnemme, sisältää aallonpohjia. Tämä ei ole muutettavissa muuksi. On myös peri-inhimillistä, että väkeä ilmoittautuu armadaan siinä vaiheessa, kun tuuli on kääntynyt myötäineksi. Manchester Unitedilla on todennäköisesti nykyisin enemmän kannattajia kuin 1970-luvulla, jolloin joukkue pahimmillaan putosi  kotimaansa kakkosdivisioonaan. Takavusoina tapasin keskellä Suomea Jokereiden kannattajia, jotka olivat juuri ja juuri joskus käyneet Helsingissä. Luultavasti Krimin niemimaalla on tällä hetkellä huomattavasti niitä, jotka ovat ”aina” kannattaneett alueen kuulumista Venäjään.


"Kaikkivaltiaan lupaukset on maailman sivu luettu kuolevaisten sanoista. Ja ne ovat kantaneet monia niissä kaikkein totisimmissa paikoissa. Siiellä, missä kyse ei ole  pelistä, vaan elämästä. "



Tiellä

 


Kirkko kulkee jo nyt pikku hiljaa Jeesuksen kintereillä kohti Golgataa. Eipä aikaakaan, niin on palmusunnuntai ja kirkkovuoden kulussa palataan samoihin teemoihin kuin adventtiaikana. ”Tiellä ken vaeltaa” eli nykyvirsikirjan numero 15 kaikuu monissa seurakunnan tilaisuuksissa. Virsi tai laulu on minullekin jo nuoruudesta tuttu, mm. sen takia, että se oli riittävän helppo aloittelevan kitarankäytttäjän ohjelmistoksi. ”Suosio satojen ihmisten vaihtuu jo syytökseen”. Jeesus olisi voinut elämänsä lopulla hyvinkin kysyä, missä ovat nyt ne kaikki ihmiset, jotka pyörivät helmoissa helppoina päivinä. Hän ei luultavasti kysynyt. Väkeä oli jäljellä vähän heikoimmissa hetkissä. Onneksi synnyin vasta viime vuosisadalla: ei tarvitse vastata siihen, missä olisin itse ollut.

”I´ll be with you in your weakest moments...” Sanat voisivat olla myös lupaus, jonka Jeesus Raamatun mukaan antaa kanssakulkijoilleen. Minä olen teidän kanssanne. Heikoimmissa hetkissä. Kaikkivaltiaan lupaukset on maailman sivu luettu kuolevaisten sanoista. Ja ne ovat kantaneet monia niissä kaikkein totisimmissa paikoissa. Siiellä, missä kyse ei ole  pelistä, vaan elämästä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä