Siirry pääsisältöön


ANTAKAA MINUN OLLA RAUHASSA

"Just a hippie dream?"


Herään aamulla. Selaan puhelimesta uutiset. Ukraina on häipynyt jonnekin varjoihin, Syyriasta ei juurikaan puhuta. Kotipitäjässäni Mänttä-Vilppulassa on palanut talo ja yksi ihminen kuollut. Etsin onnettomuuspaikan kartalta, ei ihan omilla kulmilla. Kunnilla alkaa tässä maassa olla kokoa.

Huomaan helpottuvani, kun oman maanosan kriisi ei ole isoissa otsikoissa. Jos se olisi muutenkin poissa, sitä kai toivon. Ei se ole. 

"Kuusijuhlassa olisi kajautettu Enkeli taivaan ja keväällä Suvivirsi. Kukaan ei olisi siitä loukkaantunut, saati haavoittunut tai kaatunut."


Juttelin hiljattain erään sodan aikana lääkintätehtävissä palvelleen naisen kanssa. Nuo vuodet olivat olleet kuluttavia ja kaupantekijäisiksi oli palanut se puoli Suomea, jossa oma koti oli. Hänen nuoruutensa olisi varmasti voinut olla tenhoavampikin. Keskustelun myötä ajatuksiini palasivat jo aikaa kuolleet isoisäni, jotka molemmat rymysivät sodassa pitkän kaavan mukaan. Eivät sentään Lapin sotaan joutuneet, mutta katselivat sekä talvi- että jatkosodan paikan päällä. Toinen heistä olisi varmastikin ihan mielellään pitänyt nuo vuodet mieluummin kaikessa rauhassa kansakoulua, opettanut lapsia lukemaan ja kirjoittamaan. Kuusijuhlassa olisi kajautettu Enkeli taivaan ja keväällä Suvivirsi. Kukaan ei olisi siitä loukkaantunut, saati haavoittunut tai kaatunut. Toinen vaarini ei olisi varmasti pannut pahakseen, jos rintamapalvelun sijasta elettävänä olisi ollut jono päiviä, jolloin oli noustava aikaisin navettaan, käytävä peltotöissä ja teurastettava toisen ihmisen sijasta korkeintaan silloin tällöin sika.

Isoisäni olivat suuria miehiä, toinen heistä kirjaimellisesti. Suurmiehiä he eivät onneksi olleet. Mukavia molemmat. Suurmiehiksi kutsutut Adolf Hitler, Josef Stalin ja kumppanit onnistuivat kuitenkin sotkemaan heidän elämäänsä monella tavalla ja järjestämään kaikenlaista karkeloa, josta oli tavalliselle kansakoulunopettajalle ja maanviljelijälle aika lailla vaivaa. Tuskin lääkintälottakaan mahtiväkeä kiitteli.

Syyskesällä 1984 kylmä sota sykki kolkkona. Los Angelesin boikottiolympialaiset olivat juuri päättyneet. Kisoissa en ollut, mutta heti niiden jälkeen kylläkin Kaliforniassa. Matkustin Greyhound-bussilla Los Angelesista Oaklandiin, jossa sukulaiseni oli minua vastassa. Matkaa tehtiin melkein koko päivä, sillä meikäläisissä mielissä hyvinkin vierekkäin olevien kaupunkien välinen etäisyys on reilusti puolen Suomen pituus.  Ja väkeä riitti lähes viimeistä istuinta myöten.

"Olen niin idealisti, että haluaisin elää rauhassa miettimättä, kuka uhkaa ketä ja kenen pyssyt sojottavat mihinkin ilmansuuntaan."


Vieressäni istui iso tummaihoinen mies, jolla oli osan matkasta sylissään pieni tyttärensä, jonka äiti istui vähän eri paikassa. Oli jotenkin liikuttavaa, miten mies osoitti matkan varrella tytölle milloin hevosia, milloin nautoja ja mitä kaikkea tien varressa olikaan. Samalla opeteltiin sanoja. Jossain kohdin minua rupesi kiroiluttamaan: maailmasta siis löytyy johtajia,  jotka katsovat, että heillä on jotenkin isompi oikeus tähän palloon kuin tuolla pienellä tytöllä. Sen kunniaksi he pystyttelevät ohjussiilojaan ja suunnittelevat hippaleikkejään.

Taidan olla hippi. Minua ottaa edelleenkin päähän sama asia. Olen niin idealisti, että haluaisin elää rauhassa miettimättä, kuka uhkaa ketä ja kenen pyssyt sojottavat mihinkin ilmansuuntaan. Tykkäisin tehdä omia töitäni, lukea ja  laiskotella. Kuunnella Dana Fuchsia, käydä koiran kanssa kävelyllä ja rapsuttaa vaimoa korvan takaa. Luulen, että en ole lajissani ainoa.

"Ajatuksessani on kai jotakin muutakin vikaa. Emme me tavallisetkaan ole viattomia."


Joskus poikasena luin kirjan, jonka päähenkilö oli iässä, jossa hänen mielestään kaikki tytöt olisi pitänyt lähettää Grönölantiin. Valitettavasti en muista kirjan nimeä, mutta tuo kohta on jäänyt mieleen. Ehkä olin silloin itsekin siinä iässä. Enää en ole, mutta sen sijaan minuun iskee aika ajoin sellainen yksinkertaistetun todellisuuden ajatus, että kaiken maailman suurmiehet ja – naiset pitäisi lähettää johon kaukaiselle saarelle olemaan keskenään. Voisivat siellä pelata vaikka Afganistanin tähteä lautapelinä. Tavallisilla ihmisillä olisi silloin ehkä helpompaa.  Inuitit ja tanskalaiset eivät taitaisi isokenkiä kyllä Grönölantiin haluta ja kanadalaisillakin olisi jotakin sanomista. Ajatuksessani on kai jotakin muutakin vikaa. Emme me tavallisetkaan ole viattomia.

Just a hippie dream? Kukaan maailman iso johtaja ei lue blogiani, mutta silti esitän heille tässä toiveen: antakaa minun olla rauhassa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp