Siirry pääsisältöön
AAVISTUKSEN AHDISTUKSESTA

Suvivirsi soikoon! Eipäs! Juupas!


Olen viime aikoina seurannut monenlaisia keskusteluja ja jopa osallistunut niihin itse. Paikkana on ollut sosiaalinen media ja joskus jopa  vanhanaikanen toisten kuulosteleminen kasvokkain. Sosiaalinen media valaisee parhaimmillaan erilaisia kantoja, valitettavan usein se tuntuu vain jämähtävän oman uskon vahvistamiseksi ja siitä kailottamiseksi.  Oli sitten kysymys polvihousuissa palloa potkivista ylen lapsellisista aikuisista miehistä (vaihtoehtoinen lukutapa: ammatikseen jalkapalloa pelaavista taitureista), Suvivirrestä tai jostain ihan muusta.


Keskellä kaikkea ylevöidyn: oma elämäni ei ehkä olekaan mennyt ihan hukkaan. Huomaan nimittäin voivani mennä ahdistumatta niin kirkkoon kuin kirjallisuuspäiville kuuntelemaan agnostikkoa. Moskeijassakin sujuu. Kuljen pahentumatta töihin erään julkisella paikalla olevan taideteoksen alta miettimättä, millaisia mahdollisesti itselleni vieraita filosofioita tai peräti uskonnollisuuksia sen kuvakieleen liittyy. Pystyn nauttimaan hyvästä jalkapalloviihteestä siitä huolimatta, että olen kaikkea väkivaltaa vastaan ja jotkut ruotsalaiset urheiluhuulikaanit nujakoivat yhden lajitoverinsa hengiltä jalkapallokauden avajaistohinoissa. Luen kivutta Raamattua, Koraania tai vaikka The Satanic Biblea, joka ei kyllä oikeastaan ole lainkaan uskonnollinen kirja. Pystyn seuraamaan yhtä hyvin kokoomuslaisen, perussuomalaisen kuin sosiaalidemokraattisen kansanedustajan facebook-päivityksiä. Kaksi aata muutama sana taaksepäin on muuten ihan tietoinen valinta ellei peräti poliittinen kanta.


"Viisikymppisenä huomaan kasvaneeni poikuusajoistani muutenkin kuin läskin määrällä mitattuna."

 


Tyhmää kehua itseään, mutta tällä kohdin olen itseeni tyytyväinen. Minusta elämä näyttää mukavammalta, kun siihen voi ottaa kaikenlaisia asioita  mukaan sen sijaan, että pystyttelisi raja-aitoja.  Viisikymppisenä huomaan kasvaneeni poikuusajoistani muutenkin kuin läskin määrällä mitattuna.

Eikö minua sitten koskaan ahdista? No ahdistaa. Joskus hetkellisesti hankala olo hiipii iholle työtilanteissa, joissa kanssaihmisten syvät tunnot ovat läsnä. Aina ei ole helppoa istua hiljaa siellä, missä tehdään kuolemaa. Mutta nämä ovat tietysti ihan eri juttuja. Niissä ei ahdista se, että toinen on erilainen tai hänen arvonsa poikkeavat omistani ja saattavat jopa tarttua, vaan ahdistus syntyy pikemminkin samankaltaisuudesta: tänään sinä, huomenna minä. Tilanteista tihkuvat kysymykset voivat koska tahansa olla omiani.

 "Oikeasti minulla on totta kai ja vie omat sokeat pisteeni ympärilläni sykkivän elämän sietämisessä. "

 


Ja ahdistunhan minä toki aina mennessäni kotikaupunkini kirjastoon, kun pitää kavuta portaat perille  ja kestää yläviistosta vastaanottotiskin takaa tuleva virkailijan tutkiva katse . Ehkä on hyvä, että edes jossakin  palautuu mieleen, mitä on olla alamainen. Kun se ei  onnistu enää edes autoa katsastettaessa. Tähän kai pitäisi panna hymiö, mutta en pane. Oikeasti minulla on totta kai ja vie omat sokeat pisteeni ympärilläni sykkivän elämän sietämisessä. Aika ajoin jaksan myös olla tietoinen niistä.

Ahdistuminen on tietysti ihan eri asia kuin se, että ei tykkää jostakin. Joku ei viihdy kirkossa, kukapa aina. Itse en mene vapaaehtoisesti oopperaan. Kotiseutumuseoihinkin yritän yleensä pitää  etäisyyttä, vaikka rukinlavoissa voi olla oma hohdokkuutensa niissäkin. Amerikkalaisesta ja venäläisestä elokuvasta valitsen jälkimmäisen siitä huolimatta, että nykypoljentoon tuntuu istuvan kaiken idästä tulevan lähes demonisoiminen.


"Pelkästään ”Väkivalta ja päihdeongelma” on niin hyvä kappale, että  Pelle ansaitsee patsaansa."

 


Suvivirrestä tulee vielä mieleeni Pelle Miljoona. Kymen sanomat kertoi 5.4.2014 nettisivuillaan, että  kirjailija-muusikolle pystytetään patsas synnyinkaupunkiinsa Haminaan. Hanke saa peukkuni, ei sitä tosin minun rahoillani tehdä. Pelkästään”Väkivalta ja päihdeongelma” on niin hyvä kappale, että  Pelle ansaitsee patsaansa. En ole huomannut, että suvivirsikeskustelussa olisi ehdotettu sitä koulujen kevätjuhliin. Sille on syynsä.  Älkää kysykö, mitkä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...