Siirry pääsisältöön

NAUTIN VIELÄ KUN VOIN
 
"Vaikka viime päivät ovat olleet kolkkoja, kevät painaa päälle. Ja sitten tulee kesä."

 
Perjantaiaamu jossain päin Tampereen Southern Comfortia. Kävelen bussipysäkille. Tuuli hyytää. Jos puut eivät vihertäisi, voisi hyvin kuvitella, että on syksy. Nousen bussiin. Hetken kuluttua huomaan, että ikkunaan vihmoo vettä. Ihanaa. Nautin vielä kun voin.

 Vaikka viime päivät ovat olleet kolkkoja, kevät painaa päälle. Ja sitten tulee kesä.
Kesä on jollain tavalla ahdistanut minua koko ikäni. Se rasitti minua välillä jo poikavuosina.. Kun yritin löhötä rauhassa sängyn päällä ja lukea roskakirjaa, niin johan kohta joku oli valistamassa, että mitä sinäkin täällä sisällä happanet. Tulisit ulos, kun aurinkokin paistaa. Ainahan se. Kesällä pitää olla ulkona, nauttia ja ruskettua. Uimaan on syytä pulahtaa. Mökillä on oltava hiki hatussa. Lyhyestä hehkusta on saatava kaikki irti. Onneksi välillä on sadepäiviä.  Ne ovat armollisia.

 Kunnon suomalaisena minun täytyy toki uskoa kesään. Kerettiläisyyden suvaitseminen on rajallista. Muistutin joskus talvella, että muutaman kuukauden päästä päivät taas alkavat lyhetä.  Ei minua suoranaisesti lynkattu, mutta tervatynnyrit taisivat jo porista tuttavapiirissäni ja höyhentyynyjä ratkottiin. Joten menköön samaan konkurssiin: kesäpäivän seisaukseen on reilu kuukausi. Sitten olemme taas ismoalankolaisessa hengessä syöksylaskijoita kaikki tyynni.

 "Tätä he ovat luvanneet. Tai tällä uhanneet, riippuu keneltä kysyy."
 

Kun nyt katson ikkunasta arkimaisemaani levittäytyvän Hatanpäänpuiston puita ja niiden välistä pilkottavaa Pyhäjärveä, pelkään pahoin, että nauttimiseni on nautittu. Ulkona alkaa näyttää uhkaavasti leppoisalta perjantai-iltapäivältä. Pilvistä harmaa taivaskin alkaa antaa periksi siniselle. Ilmatieteen laitoksen sammakkomiehet taitavat olla oikeassa. Tätä he ovat luvanneet. Tai tällä  uhanneet, riippuu keneltä kysyy. Ennuste lupaa nousevaa lämpöä aina edessä olevan alkuviikon hellelukemiin asti.

 En kaipaa lämpimiä ilmoja, en varsinkaan niin kauan kuin en ole lomalla. Töissä on kuumalla inhottavaa. Aamulla pitää laittaa päälle vaatteita, jotka ovat päivemmällä liikaa. ”Ei saa valittaa, kun talvella on sitten kylmä”, tavataan sanoa. Valitan siitä huolimatta uhmakkaasti. Tammikuun mahdolliset pakkaset eivät muuta miksikään sitä, että minulla on helteessä kurjaa.

 Mutta onneksi syksy tulee aika pian. Illat pimenevät ja  auringon valo viilenee. Tulevat sateet. Silloin voin rauhassa olla vähäenerginen ja aikaansaamaton.

 Ilokseni huomaan tässä vaiheessa, että ihmiset kulkevat ulkona yhä vuorautuneina takkeihinsa. Vielä ei ketään kuumota yli sen, mitä perjantaisin yleensä.

"Aamulla pääsee paremmin ylös sängystä, kun ei tarvitse haparoida pimeässä. "

 
Olkoon tämä tässä. Totta kaikki tavallaan, mutta totta toki sekin, että kesä on vuodenaikana myös  keveä. Aamulla pääsee paremmin ylös sängystä, kun ei tarvitse haparoida pimeässä. Arkisin älypuhelimeni ärähtää useimmiten 5.07. Vuodenajat ovat oikeasti elämän rikkaus – kohta tämä rikkaus kylläkin ruostuu, kun talousvetoisen maailman elintasovaatimukset leipovat ilmastoa uuteen pykälään. Nautin vielä kun voin. Ja onneksi minä en ilmoja säätele: voisivat leipäviljat jäädä tuleentumatta.

Yksi aikuiselämäni oivalluksista tapahtui takavuosina Kirkon koulutuskeskuksessa Järvenpäässä. Työnohjaajakoulutus oli mahtava meininki, joka tuolloin oli meneillään. Ohjaajamme teetti harjoitusta, jossa meidän piti hakeutua jos jonkinlaisten asioiden suhteen ympyrälle, joka kuvasi vuoden kiertoa. Tämä poiki havainnon, että joissakin jutuissa olen elämän keväässä, joidenkin kanssa jossakin muussa kohdassa. Päättelin myös, että kokonaisuutena minut on viritetty  syksyn ja talven rajamaille.
 
"Kyllä se tästä."

 
Onneksi kaikki eivät asettuneet kanssani samoille kohdin. Onneksi asetuin itse sille kohdalle, joka tuntuu omalta. Tällä tavalla meillä kaikilla on toivottavasti  samanmielisemme. Olen pohjimmiltani karu jätkä, johon on lisäksi tarttunut aika kasa sairautta, kuolemaa, väkivaltatodellisuutta ynnä kaikenlaisia luita rikkovia kiviä ja keppejä ympyröistä, joissa olen tehnyt työtäni. Se kun on kovin suurelta osalta ollut muuta kuin sitä, että pappi sai kahvia juodakseen.  Siksi sallin itselleni kevyen kesäahdistuksen. Samasta syystä sallin kesän hehkuttamisen niille, joille se sopii. Kyllä se tästä.

 Sininen on muuten taas kadonnut taivaalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp