Siirry pääsisältöön


EKSYKSISSÄ 


Kävin tervehtimässä tuttavaani, joka joutuu olemaan sairaalahoidossa. Olin hänen kotipaikkakunnallaan työasioissa ja onneksi minulle jäi vapaata aikaa omien tehtävieni ja junalle menemisen välille. Itselleni käynti sairaalassa oli tärkeä, toivottavasti tuttavallenikin.

"Löysin pääsisäänkäynnin ja astuin aulaan. Sitten jo eksyinkin."

En ollut käynyt koko kaupungissa aikaisemmin muuta kuin läpikulkumatkalla. Näin ollen myös paikallinen sairaala oli minulle outo.  Alkuun sinne meneminen sujui kuitenkin hyvin. Pitämääni koulutukseen osallistui talon hoitohenkilökuntaa ja he neuvoivat avuliaasti minulle oikopolun mäelle, jossa sairaala on. Ohittamalla uhmakkaasti yhden Läpikulku kielletty –kyltin pääsin perille. Löysin pääsisäänkäynnin ja astuin aulaan. Sitten jo eksyinkin.

Informaatiota kyllä oli pitkin seiniä, mutta päästäni puuttui  malli, mihin  mennä. Kun on itse töissä sairaalassa, on terveellistä huomata kuinka perusteellisesti ihminen voi eksyä jo sisääntuloaulaan, vaikka siinä ei periaatteessa ole kuin kaksi päätä. 

En  ollut ilmeisesti ensimmäinen eksyjä, koska sairaala oli pestannut aulaan neuvojan, joka  ohjasi ystävällisesti minut oikeaan suuntaan. Pääsisin perille joko hissillä tai käyttämällä portaita. Terveehkönä ihmisenä en kehdannut turvata konevoimaan.

"Laajemminkin huomaan miettiväni eksyksiin joutumisen asiaa. Hämillään olemista, nolostumista, itsensä entisaikaiseksi tuntemista, rattailta pullahtamista."


Kokemukseni ei ollut määräänsä enempää vaikea. Itse asiassa ei vaikea ollenkaan. Elämän pottumaiset paikat ovat muualla. Kuitenkin havahduin ajattelemaan taas tuoreella ymmärryksellä kaikkia niitä, jotka omassa työympäristössäni etsivät omaistaan tai paikkaa, jossa heitä odotetaan johonkin toimenpiteeseen. Tai kappelia, jossa on määrä jättää sukulaiselle jäähyväiset. Isoissa sairaaloissa riittää käytäviä kuljettavaksi.

Laajemminkin huomaan miettiväni eksyksiin joutumisen asiaa. Hämillään olemista, nolostumista, itsensä entisaikaiseksi tuntemista, rattailta pullahtamista. Nykyaikaa, jossa pitää tietää, ettei tablettia välttämättä panna suuhun. Maailmaa, jossa on määråttömästi muistettavia tunnuslukuja ja joka kaupassa  eri näköinen maksupääte. Lääkäriin päästäkseenkin pitää monessa paikassa jo ilmoittautua koneelle. Ja minunkin pitäisi kai jo ruveta käyttämään Spotifyta eikä ostaa jotain muinaislevyjä. Pelle Miljoonaa mukaellen voi sanoa: Älkää kysykö mistä johtuu monen ikäihmisen masennus. Kyllä tämä muutosmaailma tarjoaa siihen riittävästi aineksia ja eksyttää tarpeeksi jo nuorempaakin.

"Voisikohan lohduttautua sillä, että tämän päivän osaava nuori on huomisen perälaudassa roikkuva keski-ikäinen?"


Onneksi kotikaupungissani on paperitehtaan lämpölaitoksen piippu, joka on kuin nuppineula kartalla: koti on täällä päin. Enpähän ainakaan eksy veneellä Keurusselälle.

Voisinkohan lohduttautua sillä, että tämän päivän osaava nuori on huomisen perälaudassa roikkuva keski-ikäinen? Ja kohta jo syrjään putoamassa oleva ikääntyjä?

"Pahimpia tämän ajan eksytyksiä taitaa olla se, että meillä ei ole aikaa käydä katsomassa toisiamme, kun joku meistä on sairaana."

Kävin siis tervehtimässä tuttavaani ja se tuntui tärkeältä. Pahimpia tämän ajan eksytyksiä taitaa olla se, että meillä ei ole aikaa käydä katsomassa toisiamme, kun joku meistä on sairaana. Niin olisi voinut käydä minullekin, jos olisin suunnitellut ajankäyttöni tehokkaasti.  Usein tuntuu, että suorastaan pelkäämme sairaan, saati kuolevan kohtaamista. Sairaassa ihmisessä on kuitenkin kovin harvoin mitään pelättävää.  Yksikään potilas ei ole itseäni koskaan purrut. Moni hoitaja voi kertoa omalta kohdaltaan muuta, mutta se on ihan eri jutun aihe se.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp