Siirry pääsisältöön


JALKAPALLO JA SUOMEN TALVISOTA

"Dalmatialainen ei pääse pilkuistaan edes urheilukatsomossa. Olen saanut akateemisen sivistykseni historiassa ja se on jättänyt jälkensä."

Sunnuntai elokuussa. Istun Tammelan stadionilla ja mietin talvisotaa. Turha luulla, että olisin humalassa, ilta on kirkas. Kentällä mittelevät Ilves-Kissat ja Sporting Kristina. Käsiohjelma lupaa vauhdikasta jalkapalloa Tampereella. On menossa miesten kakkosen sarjaottelu, potissa kolme pistettä…

Dalmatialainen ei pääse pilkuistaan edes urheilukatsomossa. Olen saanut akateemisen sivistykseni historiassa ja se on jättänyt jälkensä. Tai tietysti kiinnostus menneisyyden syy- ja seuraussuhteisiin oli olemassa jo opiskelualaa valitessani.  Ja niin vain mieleeni tupsahtaa se tosiasia, että en istuisi nyt tässä ilman talvisotaa jatkoineen.

"Jos sota olisi jäänyt sotimatta, tätä peliä ei pelattaisi - ei ainakaan Tampereella."

Väite vaatii ehkä jokusen selvennyksen. Jutun juju on tietysti siinä, että, että tamperelainen Ilves-Kissat on alun perin viipurilainen seura. Se perustettiin vuonna 1932 nimellä Urheilu-Pojat ja nimi muutettiin muutamaa vuotta myöhemmin Viipurin Ilvekseksi.  Kun seura oli evakoitunut sodan jaloista Tampereelle ja siellä oli jo yksi Ilves, oli luontevaa, että nimi vuoden 1944 lopulla muutettiin Ilves-Kissoiksi. Tampereella seura sitten niitti suurimmat voittonsa, kruununa Suomen mestaruus vuonna 1950. Seuran toiminta lakkasi välillä kokonaan – se fuusioitui vuonna 1974 Tampereen Ilvekseen – mutta se perustettiin uudelleen vuonna 1986. Virallisena nimenä on komea Tampereen-Viipurin Ilves-Kissat ry. Ilves-Kissat Kilta on vaalinut huolella seuran viipurilaisia juuria jo nelisenkymmentä vuotta.



Jos sota olisi jäänyt sotimatta, tätä peliä ei pelattaisi - ei ainakaan Tampereella. Viipurilaisen ja kristiinankaupunkilaisen ryhmän kohtaaminen vaatisi nykyisellä pelisysteemillä molempien pelaamista vähintään maan kakkostasolla eli epätodennäköisyydet kasvavat.  Enkä minä kannattaisi viipurilaista joukkuetta. Nyt fanitan Ilves-Kissoja yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: jos vastassa on TPV, tiedän puoleni. 

Joka haluaa, löytää historiallisesta ajatusleikistäni sian mentäviä reikiä. Esimerkkini on tietysti kovin vähämerkityksinen.  Mutta jospa se virittäisi miettimään, millaisessa historian keinussa jokainen meistä elämänsä kiikkuu. Syntymästä alkaen ja jo ennen sitä. 

 "Historia on Ukrainassa, Suomessa ja nyt. Siksi sitä kannattaa edes yrittää ymmärtää."

Historian lonkerot ovat pitkät. Muistan, kun keväällä 2003 matkustin tyttäreni kanssa Venäjällä. Pysähdyimme Terijoen luterilaisella kirkolla. Tyttäreni isoisä syntyi samalla paikkakunnalla vuonna 1936. Silloin Terijoki ei todellakaan ollut Venäjää. Ei edes Neuvostoliittoa. Sodan arvet asettuvat näin 1990-luvulla syntyneen suomalaisen sukuvaiheisiin. Ne eivät särje, mutta ovat. Historia muovaa niin suuria kuin pieniä asioita ja jokainen on osa sitä.  Historia on Ukrainassa, Suomessa ja nyt. Siksi sitä kannattaa edes yrittää ymmärtää.

"Haluan vain nähdä suosikkijoukkuietteni pelaavan ja toivon niille menestystä.  Minulla on siihen historialliset syyni."

 Palaan vielä Tammelan tunnelmaan. Yleisöä ei ole paljon, sentään kolminumeroinen määrä. Siitä on pitkä matka Ilveksen viiteen tuhanteen heinäkuisessa ykkösen Haka-ottelussa. Tästä Tammelan illasta on pitkä matka myös lausahdukseen ”Tampere tarvitsee liigajoukkueen”. Sellaista puhetta on viime aikoina korviin sattunut. Vierastan ajatusta, jonka mukaan sen ei ole niin väliä, kuka liigassa pelaa, kunhan se on  tamperelainen joukkue. Eihän AS Roman kannattajakaan hurraa SS Lazion menestykselle.  Jalkapallo ei ole jokin tuote, joka on kaupungissa tarpeen. Haluan vain nähdä suosikkijoukkuietteni pelaavan ja toivon niille menestystä.  Minulla on siihen historialliset syyni.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp