Siirry pääsisältöön


VARAMIES PALVELUKSESSA

"Eläköön siis vikaeeraus ja tilalle astuminen!"

Kotikaupungissani pidettiin takavuosina erään henkselipoikien petoeläinyhdistyksen piirikokous. Menot olivat juhlalliset. Tapasin koulun liikuntasalin aulassa kaverini, joka kysäisi, missä roolissa minä olen paikalla – hän kun ei ollut huomannut nimeäni ohjelmassa. Kerroin tuuraavani tervehdyssanojen lausujana kirkkoherraa, jolle oli tullut este. Kysyin puolestani, miksi kaverini oli saapuvilla. sillä hänenkään nimeään ei ollut lehtisessä. Hän kertoi paikkaavansa pianistia, jonka piti esiintyä tilaisuudessa. Totesimme, että voisimme varmaankin perustaa jonkin varaihmisfirman. Joskus ennenkin oli ollut vastaavia tilanteita.

"Missähän kaikessa olen elämäni aikana ollut jonkun varamiehenä?"

Lähetin äsken tämän vuoden viimeisen maksetun tekstin tilaajalle. Tuurasin alkukesästä lähtien kollegaani kirjoittamalla Kirkon tiedotuskeskukselle hartauskirjoituksia, joita mm. paikallislehdet voivat käyttää. Pesti on ollut mukava. Viimeksi itsenäisyyspäiväjuhlissa Vilppulankosken koululla eräs Rantasalmelta kotoisin oleva tuttavani kertoi ilahtuneena lukeneensa tekstiäni kotipitäjänsä aviisista. Kynänjälkeäni on opiskeltu ainakin Kemijärven ja Sallan vaiheilla, Luumäellä, Uudellamaalla ja Turun seudulla. Varamies on palvellut mukisematta.

Missähän kaikessa olen elämäni aikana ollut jonkun varamiehenä? En ole pappisurallani päätynyt kirkkoherraksi – vain viransijaiseksi. Oman työyksikköni johtajan tehtävää hoidin viiden vuoden aikana sijaisena runsaat puolitoista vuotta. Aikoinaan hain tehtävään kyllä ihan vakituiseksi, mutta päättäjät halusivat toisen. Elämäni motivoivin työjakso olikin sitten hoitaa virkaa valinnan jälkeiset neljä kuukautta. Sittemmin olen kyllä ollut iloinen, että voin hallinnoinnin sijasta tehdä rivimiehenä haalarihommia. Ja väitän, ettei tässä ole kysymys ketusta ja pihlajanmarjojen hapokkuudesta. 

"Jotkut porskuttavat valoissa, toiset kuplivat pinnan alla ja sanovat aika ajoin PULP!" 

Ja kuinkahan monta kertaa minua on pyydetty hoitamaan jokin tilaisuus, kun ihmiset ovat kysyneet noin seitsemää muuta, jolla on ollut jokin este? Olenpahan ollut lääke- ja lääketieteellisiä tutkimuksia käsittelevässä alueellisessa eettisessä toimikunnassakin – varamiehenä toki. Ja etten vain ollut taannoin kirkolliskokousedustajan varamiehenäkin? Helpotuksekseni en joutunut koskaan Turkuun.
Kotona ei ole onneksi tarvinnut olla varamiehenä – mitä nyt äidin korvikkeena lapsille ja alfanaaraan sijaisena koiralle.

Jotkut porskuttavat valoissa, toiset kuplivat pinnan alla ja sanovat aika ajoin PULP! Mietteitäni ei pidä ottaa kovin vakavasti. Aika moni muukin voisi luetella kaikenlaisia hätävarana olemisiaan. Omansa helpommin kuitenkin laskee.


Itsenäisyyspäivän jälkitunnelmissa mieleen palautuu yksi keskeinen tilanne, missä Suomen historiassa on otettu varamies käyttöön. Tämä tapahtui elokuussa 1944, kun tasavallan presidentti Risto Ryti erosi tehtävästään ja marsalkka C.G.E. Mannerheim astui hoitamaan virkaa. Manööveri oli tarpeen, jotta Suomi saatiin irti risaksi menneestä sotareissusta. Ryti oli uhrannut itsensä sitoutumalla henkilökohtaisesti pidättäytymään Saksan kohtalosta erillisen rauhan solmimisesta.. Teollaan Ryti hommasi aseita, joilla oli suuri merkitys siihen, että idästä vyörynyt tulijyrä pysäytettiin. Presidentin vaihtamista on jälkijättöisesti problematisoitu ehkä yllättävänkin vähän. Olihan siinä kuitenkin kysymys myös siitä että sotilas astui maan johtoon, ja sitä ei ole yleensä pidetty terveen demokratian tunnuspiirteenä. Mutta suomalainen kansanvalta on kestänyt, vaikka välillä natisten. Linnan juhlissa vieraat kättelee siviili.

 Eläköön siis vikaeeraus ja tilalle astuminen!  Ilman varamiehiä moni asia loppuisi lyhyeen. Sodatkin loppuisivat ilman heitä itse asiassa paljon ennen kuin pitäisi edes miettiä valtionjohdon vaihtamista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...