Siirry pääsisältöön


KIRJOITTAMINEN

 – MUKAVA HARRASTUS?

 



”Jospa tuo studiojuontaja olikin oikeassa? Jospa kirjoittaminen ei olekaan mikään harrastus?”

 Olin hiljattain kirjallisuusillassa, jossa esiintymässä ollut sanataiteilija kertoi, kuinka runojen kirjoittaminen on hänestä mukavaa. Kielellä leikkimistä. En kommentoinut. Ja se on luultavasti hänen kohdallaan juuri noin, miksipä hän muuten olisi niin sanonut. Olkoon ilo hänen kanssaan.


”Unohdettujen kirjojen hautausmaita on muuallakin kuin Carlos Ruiz Záfonin Barcelonassa. Ja niiden lisäksi on koskaan havaitsemattomien teosten siilot.”


Huomaan miettiväni toistuvasti ja ehkä useammin kuin aikaisemmin, missä määrin kirjoittaminen on mukava harrastus. Onko kirjoittaminen minusta mukavaa? Vastaus piilee varmaankin Jarkko Laineen 1970-luvun alkupuolella kirjoittamissa sanoissa: Joskus tekis ja toisinaan sitten taas ei. Läheskään aina en tavoita kirjoittamisen mukavuutta. Helppoutta vielä harvemmin. Sanat taipuvat hitaasti ja vaikeasti, suomen kieli on rakastaja, joka vaatii paljon. Antaakin kyllä auliisti.  Pikku hiljaa paremmin olen oppinut ymmärtämään myös puheet, että kaikkia asioita elämässä ei voi valita. Joitakin on vain tehtävä. Kirjoittamiseen patistaa monta kertaa sisältä tuleva pakko, vaikka samalla tiedän, että tekemisestäni ei keity maailmaa mullistavaa kirjallisuutta. Realistisempaa on toivoa, että joku joskus minunkin väsäyksiäni lukisi. Unohdettujen kirjojen hautausmaita on muuallakin kuin Carlos Ruiz Záfonin Barcelonassa. Ja niiden lisäksi on koskaan havaitsemattomien teosten siilot.

 ”Aina on jokin teksti kesken, ajamassa koneen ääreen. Jos ei muuta, teen blogitekstin pitääkseni moottorin käynnissä.”


Joskus ehkä kymmenen tai viisitoista vuotta sitten erään paikallisradion representaattori herätti minussa tarpeen kokea myötähäpeää. Hän referoi tutkimusta suomalaisten harrastuksista ja jahkui, miten aika moni oli ilmoittanut harrastuksekseen kirjoittamisen. Että eihän kirjoittaminen ole mikään harrastus. Niin. Käveleminenkin on, vaikka moni suorittaa sen toiminnon päivittäin ihan ilman harrastuneisuutta. Radiohenkilön referaatti painui mieleeni niin, että muistan vieläkin ajaneeni sen kuullessani Tampereella Korkinmäenkatua ylämäkeen. 

Sama kaveri muuten naureskeli eräiden jalkapallon MM-kisojen aikaan, että kylläpä on eksoottisia maita tässä turnauksessa – missähän tuollainen Serbia ja Montenegrokin mahtaa olla… Tuolloin en kyennyt olemaan lähettämättä palautetta, kun kyse oli sentään pyhästä pelistä ja niin ollen julkisella typerehtimisellä oli rajansa. Ilmeisen ammattitaitoinen tyyppi kuitenkin, koska kuuluu olevan radioalalla edelleen.

Jospa tuo studiojuontaja olikin oikeassa? Jospa kirjoittaminen ei olekaan mikään harrastus?

Päätän yhtä kaikki harrastaa kirjoittamista. En ruodi nyt sen tarkemmin, paljonko olen elämäni mittaan kirjoittanut työkseni. Olkoon se harrastus, kun tuotan tekstiä työnantajani vaatimuksista vapaalla ajallani ja vailla ammatillisia syitä ja päämääriä. Joskus se on kivaa. Mutta mitenkään yksiselitteisesti päätökseni ei tee kirjoittamisesta mukavaa.  Aina on jokin teksti kesken, ajamassa koneen ääreen. Jos ei muuta, teen blogitekstin pitääkseni moottorin käynnissä. Tai taon muutaman aforismin.

Ymmärrän, miksi Raamatussa kerrotaan Jumalan levänneen luomistyönsä päälle. Kai hänkin oli urakan jälkeen tekemisestään kipeänä.




Ja sitten mennään taas. On pakko, vaikka kukaan ei pakota. Usein silloin, kun oikeastaan haluaisi vain makailla sohvalla ja kuunnella Rolling Stonesin Gimme Shelteriä uudestaan ja uudestaan.
Onneksi en ole ainoa.


Älä keskeytä!

Minulla on kiire, monta kokoelmaa kesken

ja kuolemakin tulossa.

Kysyt, olenko sairas.

– Lue runojani.

Entä tiedänkö, mitä kello on?

– Show Time!

(Katkelma runosarjasta Näköetäisyydellä; Jäminkipohja Sundae 2015)



Kommentit

  1. Samoja fiiliksiä. Tosin en ole koskaan edes yrittänyt julkaista muuta kuin blogia ja pari yo-kirjoitusta, silloin kun ne piti laittaa kirjeenä lehteen. Ja (ainakin osittain) meillä taitaa olla sama musiikkimaku.:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä