Siirry pääsisältöön

HAUTAJAISTEN JÄLKEEN
Elämän unelmia tyhjällä pihalla?

 

Marraskuun ollessa viimeisillään on tehtävä vielä yksi matka Jäminkipohjaan. Noustava mäelle, jonka jotenkin toivoisin jättävän minut jo rauhaan. Yksi syy siellä käyntiin on tarkistaa, että kaikki on kunnossa, ei kaatunutta puuta saunan katolla tai muuta sellaista. Toinen syy on epäilemättä isäni Jouni Paarlahden  kuolema ja juuri vietetyt hautajaiset. Hautajaisten viettäminen tekee tunnetusti tilaa ihmisen päähän asioiden käsittelemiselle.

”Suren sitä, mitä olen menettänyt, mutta myös sitä, mikä ei ole koskaan toteutunut.”

Isän kuolema on käynnistänyt minussa prosesseja, pyöräyttänyt liikkeeseen sellaisiakin pyöriä, joiden olemassa olemisesta minulla on ollut vain kalpoinen aavistus. Suru on monikasvoinen ja jotenkin haltuun ottamista karttava käsite. Suren sitä, mitä olen menettänyt, mutta myös sitä, mikä ei ole koskaan toteutunut.

 

Ryteikköinen, epäselvä.

Elämä on välillä ryteikköinen ja epäselvä juttu. Ehkä pystyn ajan kuluessa hahmottamaan, millainen suhteeni isääni oli. Se ei ollut  huono, monella tavalla ehkä hyväkin,  mutta läheinen ei ole oikea sana kuvaamaan sitä. Ainutlaatuinen tai vähintäänkin -kertainen. Isän eläessä se oli meidän asiamme, nyt se on yksinomaan minun asiani, johon kellään muulla ei ole ronkkimista.  Runoista meidät oli tehty – ne olivat itselleni tie hänen maailmaansa, kun vuodesta 2013 toimitin isäni tekstejä kolmea julkaisua varten. Ne matkat  olivat huikeita ja tärkeitä. Joitakin polunpäitä on edelleen odottamassa. Niitä kulkiessani tulen tuntemaan ikävää.

 

Runoista meidät on tehty

rakastamaan toisiamme niin

ettei siitä puhuta

kuultavasti

 

pelkistetty

tämän verran

näkyviksi.

 

(Teemu Paarlahti 2016)

 

Mutta marraskuussa 2020 seison tällä silttimaalla, tällä mäellä, jolle isäni nousi 1960-luvun alussa, alle kolmekymppisenä katselemaan kallion päältä järvelle, haaveilemaan omasta kesäpaikasta. Mäelle, johon nousi talo ja sauna, ja jossa itse vietin valtaosan lapsuuteni kesistä.  Ja joka nyt on tyhjä ehkä meidän molempien jäljiltä.

” Kanssani on alakulo, joka hiljentää ja hoitaa.”

Isäni unelmat olivat lopulta muualla kuin tässä maisemassa – en voi olla jotenkin näkemättä sitä 1980-luvulla otetussa kuvassa, jossa isäni on kesämökkimme edustalla.  Hän teki elämässään valintoja, jotka veivät toisaalle. Ne tekivät hänen elämästään varmasti monin tavoin hyvää, mutta niiden jäljiltä moni muu asia raukeni tyhjiin toteutumatta.   Hänen sydämensä ei jäänyt tänne, jos ihmisen sydän hänen kuolemansa jälkeen ylipäätään jää millekään maille muuten kuin kenties läheisten ajatuksissa.

Jouni Paarlahti Jäminkipohjassa joskus  1980-luvun puolivälin jälkeen.

 Elämän unelmia tyhjällä pihalla? Kanssani on alakulo, joka hiljentää ja hoitaa. Läsnä on kosketus ajan rajallisuuteen ja ihmisen elämän lopulta hätkähdyttävään lyhyyteen. 57 vuotta sitten isäni oli täällä istuttamassa omenapuita, kun minut paiskattiin tähän elämään Hämeenlinnassa. Siitä on  hetki, kun tätä pihapiiriä laitettiin kuntoon rakennustöitten jäljiltä, lippu nostettiin ensimmäisen kerran salkoon. Ja nuori mies kipparoi perheensä purtta itseluottamuksella, jonka avautuva elämä antoi. Nyt ruumisauto on lähtenyt hitaasti Messukylän kirkon sivuoven edustalta, kääntynyt arvokkaasti ensin vasemmalle ja sitten oikealle kohti Vatialan krematoriota. Miehen tie.

”Läsnä on oman aikani hetkellisyys, elämän nopea kulku ja se, että vähän kaikesta alkaa olla vuosia. ”

Tyhjällä marraskuisella pihalla tajuan, että kysymys ei ole  isästäni, vaan itsestäni. Läsnä on oman aikani hetkellisyys, elämän nopea kulku ja se, että vähän kaikesta alkaa olla vuosia. Jonkin haikeuden tuo sekin, että tiedän oman elämäni unelmien olleen jossain muualla kuin tällä mäellä. Haikeuden huolimatta siitä, että tiedän niin olleen ja olevan hyvä. En kuulu tänne, ei minulle ole täällä tilaa. Tilani on toisaalla ja on tärkeintä, että se on. Kenties kuitenkin suren jotain, mikä on jäänyt toteutumatta. Ehkä tässä on yksi minua ja isääni yhdistävä seikka: olemme kasvaneet tästä maisemasta ja sen kuvista pois. Syyt siihen ovat kohdallamme olleet erilaisia,  lopputulemassa on kuitenkin  samaa.  Mutta jotenkin minun on yhä merkittävä tämä reviiri omakseni. Kusen metsänreunaan.

”Mennään, mennään.”

Alakulo tiivistää otettaan, on aika lähteä tältä silttimaalta. Lapsuuteni mökkimatkoilla autossa ei huudatettu musiikkia, ei kulkupeleissä tainnut olla soitintakaan. Nyt panen AC/DC:n Power Upin taivaallisen kovalle. Lasken mäkeä Kekkoskyläntielle ja käännyn kylälle päin.  Lakkautetun kaupan jälkeen, ajettuani muutaman kymmenen metriä tietä 338, tulen kantatie 66:lle. Autoni moottori vastaa jalkani esittämään kysymykseen. Mennään, mennään.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä