Siirry pääsisältöön

 

MARRASKUUN PUNNERRUS


Leveys- ja pituuspiirit pitävät edelleen kutinsa, mutta yhden punnertajan ei tarvitse enää revetä mihinkään suuntaan. ”


Alkaa marraskuun punnerrus. En tarkoita  epätieteellisin menetelmin tuttavapiirissäni yleiseksi havaitsemaani menossa olevan kalenterikuukauden synkkyyden noitumista alimpaan kattilaan. Ahteeni korkeuskäyrä kuvaa muuta. Edessä olevalla viikolla toimitan kaksi hautaan siunaamista. Keskiviikkona olemme  yhden omaisen ja muutaman tilanteeseen muuten liittyvän henkilön kanssa sattamassa ihmistä, jota en  ehtinyt tulla tämän elämän nimiin  tuntemaan.  Lauantaina saattelemme noin kolmenkymmenen ihmisen joukolla hautaan isäni. Samaa puhetta en voi käyttää.


Olen sillä tavalla vanhan liiton pappi, että virkani ei näyttäydy minulle suoritteina, vaan olemisena.”


Olen käynyt hiljattain pari keskustelua siitä, siunaanko oman isäni hautaan. Ensimmäiseksi puin  asiaa isäni puolison kanssa, kun hän tiedusteli kantaani. Muut keskustelut ovat olleet satunnaisia sananvaihtoja, joissa kumppaneina ovat olleet ihmiset, joita asia on kiinnostanut joko kahvinjuonnin lisukkeena tai jostain muusta peri-inhimillisestä syystä. Oleellinen oli tietysti tuo isäni puolison  esittämä kysymys. Sanoin miettiväni asiaa sen kuuluisan yön yli, mutta tosiasiassa tiesin vastaukseni jo silloin, kun kysymys asetettiin eteeni. Itse olin esittänyt sen itselleni jo vuosia aikaisemmin.

Coriolis: punnerrus

Minulle oli jotensakin selvää, että toimitan isäni siunaamisen itse. Olen kastanut itse myös lapseni ja lapsenlapseni, vihkinyt tyttäreni avioon. Olen sillä tavalla vanhan liiton pappi, että virkani ei näyttäydy minulle suoritteina, vaan olemisena. Minusta tuntuisi luonnottomalta, että pitäisi hankkia erikseen toinen virkamies huolehtimaan oman elämän merkittävän hetken seremoniallistamisesta. Joku kysyy, eikö olisi mukava sada olla paikalla ”vain isänä” tai tässä nyt tulossa olevassa tapahtumassa ”vain poikana”. Niin saa kysyä, mutta kysymys ei minulle oikein elä. En osaa tässä kohdin pilkkoa itseäni. Ajattelen, että kysymys on enemmänkin käytännöllinen ja pitää ajatella läheisiään: jos olisin eopävarma, miten suoriudun tehtävästä,  olisi syytä antaa vuoro toiselle. Saattoväelle on kohtuutonta, jos he joutuvat jännittämään, pysyykö pappi kasassa. Uskon pysyväni, sen verran olen oppinut viime vuosikymmeninä tuntemaan itseäni.   Ja olen minä kovemmissakin paikoissa ollut, jos totta puhutaan.   Tässä on kuitenkin lopulta kysymys siitä, mitä saa olla tekemässä.


Isäni oli tunnetusti hyvä puhuja, mutta hän ei ole nyt kuuntelemassa. Laulaakin voin tilaisuudessa tässä mielessä ihan vapaasti.”


Mutta punnerrus on silti kova. Pitää tehdä siunauspuhe. En minä tietysti koskaan halua pitää tyhjänpäiväistä puhetta.  Niin on varmasti monta kertaa tapahtunut. Sen tietää yleensä siitä, kun joku kittää kauniista puheesta. Mutta rehellisesti sanottuna sisäinen valvontani asettaa nyt suoritustasoon kertoimiaan.  Huonoakaan en viitsisi aikaansaada. Tiedä sitten nouseeko rima  ihan itsekeskeisistä syistä, en minä koskaan niin pohjattoman kiinnostunut ole  ollut siitä, mitä sukulaiseni ajattelevat. Isäni oli tunnetusti hyvä puhuja, mutta hän ei ole nyt kuuntelemassa. Laulaakin voin tilaisuudessa tässä mielessä ihan vapaasti.

Tavaraa puheen värkeiksi on ylenpalttisesti, vaikka samalla kertaa tunnen sen, miten me ihmiset jäämme monessa kohdin toisillemme tuntemattomiksi. Isä minulle, minä isälle. Mutta mistä muovata, sitä  on.

"Purje on lokissa ja tuuli hyvä."

Isä punnersi elämässään monenlaista. Muun muassa kirjoja, joista monien käsikirjoitukset muhivat saman pöydän ääressä, missä kirjoitan nyt näitä sanoja. Ne punnertamiset ovat  takana. Coriolisvoima vaikuttaa niin kuin ennenkin, Tellus jatkaa kierimistä radallaan. Leveys- ja pituuspiirit pitävät edelleen kutinsa, mutta yhden punnertajan ei tarvitse enää revetä mihinkään suuntaan. Purje on lokissa ja tuuli hyvä.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp