Siirry pääsisältöön

 

MARRASKUUN PUNNERRUS


Leveys- ja pituuspiirit pitävät edelleen kutinsa, mutta yhden punnertajan ei tarvitse enää revetä mihinkään suuntaan. ”


Alkaa marraskuun punnerrus. En tarkoita  epätieteellisin menetelmin tuttavapiirissäni yleiseksi havaitsemaani menossa olevan kalenterikuukauden synkkyyden noitumista alimpaan kattilaan. Ahteeni korkeuskäyrä kuvaa muuta. Edessä olevalla viikolla toimitan kaksi hautaan siunaamista. Keskiviikkona olemme  yhden omaisen ja muutaman tilanteeseen muuten liittyvän henkilön kanssa sattamassa ihmistä, jota en  ehtinyt tulla tämän elämän nimiin  tuntemaan.  Lauantaina saattelemme noin kolmenkymmenen ihmisen joukolla hautaan isäni. Samaa puhetta en voi käyttää.


Olen sillä tavalla vanhan liiton pappi, että virkani ei näyttäydy minulle suoritteina, vaan olemisena.”


Olen käynyt hiljattain pari keskustelua siitä, siunaanko oman isäni hautaan. Ensimmäiseksi puin  asiaa isäni puolison kanssa, kun hän tiedusteli kantaani. Muut keskustelut ovat olleet satunnaisia sananvaihtoja, joissa kumppaneina ovat olleet ihmiset, joita asia on kiinnostanut joko kahvinjuonnin lisukkeena tai jostain muusta peri-inhimillisestä syystä. Oleellinen oli tietysti tuo isäni puolison  esittämä kysymys. Sanoin miettiväni asiaa sen kuuluisan yön yli, mutta tosiasiassa tiesin vastaukseni jo silloin, kun kysymys asetettiin eteeni. Itse olin esittänyt sen itselleni jo vuosia aikaisemmin.

Coriolis: punnerrus

Minulle oli jotensakin selvää, että toimitan isäni siunaamisen itse. Olen kastanut itse myös lapseni ja lapsenlapseni, vihkinyt tyttäreni avioon. Olen sillä tavalla vanhan liiton pappi, että virkani ei näyttäydy minulle suoritteina, vaan olemisena. Minusta tuntuisi luonnottomalta, että pitäisi hankkia erikseen toinen virkamies huolehtimaan oman elämän merkittävän hetken seremoniallistamisesta. Joku kysyy, eikö olisi mukava sada olla paikalla ”vain isänä” tai tässä nyt tulossa olevassa tapahtumassa ”vain poikana”. Niin saa kysyä, mutta kysymys ei minulle oikein elä. En osaa tässä kohdin pilkkoa itseäni. Ajattelen, että kysymys on enemmänkin käytännöllinen ja pitää ajatella läheisiään: jos olisin eopävarma, miten suoriudun tehtävästä,  olisi syytä antaa vuoro toiselle. Saattoväelle on kohtuutonta, jos he joutuvat jännittämään, pysyykö pappi kasassa. Uskon pysyväni, sen verran olen oppinut viime vuosikymmeninä tuntemaan itseäni.   Ja olen minä kovemmissakin paikoissa ollut, jos totta puhutaan.   Tässä on kuitenkin lopulta kysymys siitä, mitä saa olla tekemässä.


Isäni oli tunnetusti hyvä puhuja, mutta hän ei ole nyt kuuntelemassa. Laulaakin voin tilaisuudessa tässä mielessä ihan vapaasti.”


Mutta punnerrus on silti kova. Pitää tehdä siunauspuhe. En minä tietysti koskaan halua pitää tyhjänpäiväistä puhetta.  Niin on varmasti monta kertaa tapahtunut. Sen tietää yleensä siitä, kun joku kittää kauniista puheesta. Mutta rehellisesti sanottuna sisäinen valvontani asettaa nyt suoritustasoon kertoimiaan.  Huonoakaan en viitsisi aikaansaada. Tiedä sitten nouseeko rima  ihan itsekeskeisistä syistä, en minä koskaan niin pohjattoman kiinnostunut ole  ollut siitä, mitä sukulaiseni ajattelevat. Isäni oli tunnetusti hyvä puhuja, mutta hän ei ole nyt kuuntelemassa. Laulaakin voin tilaisuudessa tässä mielessä ihan vapaasti.

Tavaraa puheen värkeiksi on ylenpalttisesti, vaikka samalla kertaa tunnen sen, miten me ihmiset jäämme monessa kohdin toisillemme tuntemattomiksi. Isä minulle, minä isälle. Mutta mistä muovata, sitä  on.

"Purje on lokissa ja tuuli hyvä."

Isä punnersi elämässään monenlaista. Muun muassa kirjoja, joista monien käsikirjoitukset muhivat saman pöydän ääressä, missä kirjoitan nyt näitä sanoja. Ne punnertamiset ovat  takana. Coriolisvoima vaikuttaa niin kuin ennenkin, Tellus jatkaa kierimistä radallaan. Leveys- ja pituuspiirit pitävät edelleen kutinsa, mutta yhden punnertajan ei tarvitse enää revetä mihinkään suuntaan. Purje on lokissa ja tuuli hyvä.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä