Siirry pääsisältöön

 

ONGELMAJÄTETTÄ

 

Voitin vuonna 1997 Hämeen heimoliiton kirjoituskilpailun runosarjalla Annan anteeksi pojalle. Se oli hienoa. Sain palkinnonkin, se jaettiin muistaakseni Mäntän klubilla, kun jollain liiton elimellä taisi olla siellä sopivasti kokous - vai olisiko peräti ollut niin, että kokoustivat siellä saadakseen palkinnonjaon hoidettua samalla... Sanon muistaakseni siksi, että esimieheni katsoi, että minun oli tarpeellisempaa olla kyseisenä päivänä koulutuksessa Hollolassa kuin pönöilemässä heimoveljien- ja sisarten kanssa. Ja siitä koulutuksessa läsnä olemisestahan  minulle palkkaa maksettiin. Hollolasta käsin olin sitten puhelimen välityksellä parissakin haastattelussa ja kilpailun tulos sai ilmeisen mukavasti julkisuutta mm. radiossa. Mutta palkinnon sain: heimoliitto lahjoitti minulle yhdeksän osaa Hämeen historia -teosta. Työkaveri kävi pokkaamassa laatikon puolestani ja roudasi sen sittemmin meille. Kirjat majailevat hyllyssäni   edelleen. Ja ovat lukematta. 

Jo mainitussa koulutuksessa Hollolan Siikaniemessä tuli illalla saunassa puhetta saavuttamastani ykkössijasta. Muudan rovasti äityi esitelmöimään, miten sellainen oli huomionosoitus ammattikuntaamme kohtaan - että olemme taitavia sanankäyttäjiä. En kommentoinut kylyssä asiaa kummemmin, totesinpahan mielessäni, että höpö höpö. Minä sen kilpailun voitin, ei mikään rovastikaarti. Jo vanhat peipohjalaiset ymmärsivät, että aika ajoin on viisasta olla sanomatta mitään. Sanonta olisi pitänyt paikkansa noilla lauteilla sen rovasti osalta ja piti varmasti minunkin osaltani.

”Sinne on kokoontunut aika paljon niteitä, joitten ei oikeastaan tarvitsisi olla huushollissamme, jossa samaan aikaan on melkoinen määrä kirjoja, jotka eivät mahdu hyllyihin.”

Olen pikku hiljaa aloittelemassa vuosia harkitsemaani olohuoneemme kirjahyllyn perkaamista. Sinne on kokoontunut aika paljon niteitä, joitten ei oikeastaan tarvitsisi olla huushollissamme, jossa samaan aikaan on melkoinen määrä kirjoja, jotka eivät mahdu hyllyihin. Poistolistalle ovat päätymässä nyt nämnä Hämeen historian osat, jotka vievät kohtalaisen määrän hyllytilaa ja painavat enemmän kuin yliopistosairaalan vastuualueen eettisen toimikunnan kokouksen tavanomainen asialista. Rupesin punnitsemaan paitsi kiloja myös tunnearvoa. Olenhan saanut kirjat osoituksena ihan merkittävästä suoriutumisesta kirjoitushommissa.

Asian tarkempi aprikointi laskee tunnearvoa kummasti, kilot pysyvät. Hämeen historia on ollut julkaisijalleen mittava projekti, jonka parissa on aherrettu kaiketikin neljällä vuosikymmenellä. Ensimmäinen osa on omistettu presidentti J.K. Paasikivelle, nuorimmat on painettu 1970-luvun jälkipuoliskolla. Syksyllä 1997 teossarja oli luultavasti muodostunut Hämeen heimoliitolle jo jonkinlaiseksi ongelmajätteeksi, jota lojui viemässä varastotilaa. Mikäpä oli sopivampi tapa päästä edes muutamasta kirjasta kuin antaa ne kirjoituskilpailun palkintona. Luulen, että kukaan ei uskonut minulle oikeasti olevan teoksista sen kummempaa iloa: palkitseminen tuli kuitatuksi ja se siitä. Joskus mietin, että olisivat voineet antaa jotakin vastaanottajalle mieluisampaa, kuten käteistä. Ruuat kai olisin saanut palkinnon vastaanottamisen yhteydessä, mutta kun olin siellä Hollolassa.

Alun perin kilpailun parhaimmistoa oli puhe julkaista, mutta ka,  liitto luopui aikeesta. Tekstisarjani on sittemmin julkaistu kokoelmassani Taivas on harmaa Cadillac: partisaanimusiikkia (2000) ja uudelleen ”divarin helmenä” lätyskässäni Sundaen jälkeen (2017). Vilppulalaiset runoihmiset esittivät sitä aikoinaan useamman kerran ja ihan ensimmäisen kerran sarja taisi olla julki Vilppulan joulussa 1997.

Mutta ehkä ne menevät nyt, ne kirjat.

”Jos divari ei huoli, kierrätys kutsuu kirjoja niin kuin niiden aikaisempaa omistajaakin.”

Hämeen historia ei ole suinkaan ainoa osa kirjastoani, joka uhkaa olla ongelmajätettä.  Ja kunhan edetään aikajanalla optimistisen arvion mukaan parikymmentä vuotta, suurin osa kirjoistani on perikunnalleni ongelma. Kukaan ei niitä  halua, kenelläkään ei ole tilaa. Jos divari ei huoli, kierrätys kutsuu kirjoja niin kuin niiden aikaisempaa omistajaakin.

”Minun on turha säikytellä jälkeläisiäni perinnöttä jättämisellä, heidän pelkonsa on tismalleen päinvastainen.”

Eivätkä perikuntani ongelmat lopu kirjoihin: on esimerkiksi nelinumeroinen määrä cd-levyjä. Eikä yhdelläkään lapsistani taida olla edes cd-soitinta. Minun on turha säikytellä jälkeläisiäni perinnöttä jättämisellä, heidän pelkonsa on tismalleen päinvastainen.

”Ja jos minulta sattuu jäämään tämän elämän perästä jotain rahanarvoistakin, ei ole ihan kohtuutonta, että perijät hommaavat edes siirtolavan pihaan.”

Näiden ajatusten keskellä tilasin tänään yhden kirjan lisää ja pari muutakin on tulossa. Ovat sitten aikansa tärkeitä minulle. Ja jos minulta sattuu jäämään tämän elämän perästä jotain rahanarvoistakin, ei ole ihan kohtuutonta, että perijät hommaavat edes siirtolavan pihaan. Ihan tositarkoituksella en aio kuolinsiivoilla missään vaiheessa. Minulla on elämälle  mukavampaakin käyttöä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp