Siirry pääsisältöön

 

”SELLAINEN TOSIAAN OLI”

”Aleksis Kiven päivä?”

 

Kolme vuotta sitten, 28.2.2019, kävin tervehtimässä tätä kirjoittaessani jo edesmennyttä isääni, joka tuolloin vielä pystyi asumaan kotona, mutta oli sillä hetkellä hoivakodissa intervallijaksolla. Minut otettiin ystävällisesti vastaan ja autettiin löytämään isäni, joka tuohon aikaan oli melko kulkevainen. En tiedä, kuinka hän hahmotti, kuka olin. ”Missäs se tyttö on?” hän kysyi. Kerroin, että hänen vaimonsa oli matkoilla ja tulisi sitten viikonloppuna hakemaan isän kotiin.

” Isä joi kahvia ja hyräili Partisaanivalssia. Lauloin mukana.”

Jossain kohdin asetuimme yksikön ruokasaliin päiväkahville. Nuori hoitaja katsoi ikkunasta pihan tangossa hulmuavaa lippua ja kysyi: ”Onkos tänään Aleksis Kiven päivä?” Sitä samaa suomalaista kulttuuriahan ne ovat, Kalevala ja Kivi. Ja isäni.

Toppakahveja nauttiessamme rupattelin isälle käsillä olleesta liputuspäivästä ja siitä, miten hän itse oli tehnyt kohtalaisen päivätyön suomalaisen kulttuurin eteen. Kertasin, miten hän oli tehnyt oman alansa oppikirjoja, kirjoittanut luonnonvaraisista myrkkykasveista ja niin edelleen. Jää hämärään, minkä verran puheestani tavoitti isän, ehkä kerroin asioista  ennnemminkin ympärillä oleville ihmisille. Isä joi kahvia ja hyräili Partisaanivalssia. Lauloin mukana.

Mainitsin vielä, miten heidän työryhmänsä oli vuonna 1992 ehdokkaana tieto-Finlandian voittajaksi kirjalla Kestävä tulevaisuus: ympäristöopas (Weilin+Göös 1991). Silloin isä ikään kuin havahtui ja totesi kuin joskus ennen vanhaan: ”Sellainen tosiaan oli.” Palkinto jäi saamatta, mutta kirjaprojekti oli epäilemättä ollut isäni uran merkityksellisimpiä.

Suomalaisen kulttuurin päivä helmikuussa 2019 on jäänyt mieleeni hyvänä päivänä – tapaamisena isän kanssa sillä tavalla kuin hän silloin vielä oli tavattavissa. Päivä palautui mieleeni Kestävän tulevaisuuden tultua käsiini raivatessani olohuoneemme kirjahyllyä.  Omistuskirjoituksena sen ensilehdillä seisoo:”Isältä pojalle 5.9.1991 isä-Jouni”. Kirja ei mene monen muun hyllyssäni vuosia majailleen niteen lailla poistoon.

”Omalla kielellä ja omintakeisena.”

Suomalaisen kulttuurin päivä on juuri nyt muistuttamassa siitä, miten tärkeää on huolehtia siitä, että Suomella on mahdollisuus tarvittaessa puolustaa itseään. Ja että aivan yhtä tärkeää on huolehtia siitä, että maassa on, mitä puolustaa. On kulttuuri ja sivistys. Omalla kielellä ja omintakeisena.

”Kestävä tulevaisuus on jotain ihan muuta kuin geopolitiikkaa.”

Tämän hetken maailmantapahtumat ovat surullisia. Pohjattoman surullista on myös se, että pahuus kukkii ja tuhotöihin käydään vielä, kun yhteinen kotimme tosiasiassa on tulessa. Fiksumpaakin  tekemistä olisi.  Kestävä tulevaisuus on  jotain ihan muuta kuin geopolitiikkaa. Toivottavasti tulevaisuus on. Ettei tule vain todettavaksi, että sellainen tosiaan oli.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp