Siirry pääsisältöön

 

KIERRÄTETTÄVÄÄ KAMAA

”Pitää muistaa sanoa kiitos  ihmisille, 

jotka ovat olleet sisua tärkeämpiä.”


Joskus toissa vuosikymmenellä kanssa-autoilija muotoili appivanhempieni asuttaman taloyhtiön parkkipaikalla silloisen autoni takakulman uudelleen. Asiasta oli harmia lähinnä sen hoitamisen vaivan verran: ihminen oli reilusti jättänyt yhteystietonsa pyyhkijän sulan ja tuulilasin väliin ja hänen vakuutuksensa kjorvasi seuraamukset. Vakuutusyhtiön tarkastaja kävi tutkailemassa asiaa korjaamolla ja totesi, että kun on sen verran vanha auto, tulee käyttää purkuosia. Totesin hänelle, että me oilaan varmaan itsekin siinä iässä, että tarvittaessa varaosat otetaan vainajasta. En muista, ilahtuiko tarkastaja varsinaisesti sanailustani. Auto joka tapauksessa tuli korjattua, jostain takalampun lasikin – tai eihän se lasia ole – hommattiin. Sittemmin kyseinen auto kokonaisuudessaan paalattiin keväällä 2018 vähän ennen kuin olin itse mennä aivotällin myötä paaliin.

”Helmikuussa jalkaani laitettiin Tampereen yliopistosairaalassa ruuveja ja metallilevyä, jotta kinttuni saatiin käyttökuntoon toipumisen tielle.”

Tapaus palautui mieleeni lukiessani viime viikonloppuna Aamulehdestä juttua hautaan siunaamisista. Siinä kerrottiin, että ennen krematointia ruumiista poistetaan metalliosat, sellaiset, jotka on siihen jossain vaiheessa pantu. Ne menevät kierrätykseen. Helmikuussa jalkaani laitettiin Tampereen yliopistosairaalassa ruuveja ja metallilevyä, jotta kinttuni saatiin käyttökuntoon toipumisen tielle. Kun minut sitten joskus pannaan uuniin, nämä lisävarusteet siis poistetaan ja kierrätetään. Ei niitä varmaankaan kehenkään ruuvata, mutta metallinkeräykseen menevät. Eli en minä niin hirveän paljon liioitellut silloin, kun leukailin autoani syynänneelle vakuutustarkastajalle.

”Kun minut sitten joskus pannaan uuniin, nämä lisävarusteet siis poistetaan ja kierrätetään. Ei niitä varmaankaan kehenkään ruuvata, mutta metallinkeräykseen menevät.”

Luonnon kiertokulkuun menen tietysti kuolemani jälkeen muutenkin. Toivon, että minusta ei siihen hätään löydy mitään sieluksi kutsuttua, joka pantaisiin niin iään kiertoon. Minulle riittää kyllä ihan yksi kierros tätä ihmiselämää, vaikka se aika ajoin  mukavalta on maistunutkin. Ei aina, mutta ajoittain. On sitten eri juttu, jos elämäni katsotaan tarpeelliseksi jatkua jossain muussa ulottuvuudessa kuin tämänpuoleisessa. Se on sen ajan ilo, toivottavasti ei murhe.

Onhan se mukava ajatella, että minun jalassani olleesta metallista tehdään sitten joskus jotain hyödyllistä. Hyödyttäköön se minua nyt sen aikaa, kun on tarpeen.

Tämä kevättalvi on ollut merkillinen, en edes yritä vielä syväluodata sitä sen tarkemmin. Se on kysynyt sisua, mutta opettanut myös sen, että sisu ei riitä tai kelpaa kaikkeen. Ja yksi viisaus on ehkä tässäkin kohdin se, että sankaritarinat ovat koko lailla turhia. Henkinen toipumiseni aivoverenvuodosta talvella 2018-2019 alkoi oikeastaan siitä, kun ymmärsin, ettei minun tarvitse luoda mitään sankarillista. Ei tarvitse olla sankari, joka suoriutuu. Sen sijaan pitää antaa itselleen aikaa, ymmärtää oma riippuvuus toisista ihmisistä. Oltava osa omaa yhteisöään. Pitää muistaa sanoa kiitos ihmisille, jotka ovat olleet sisua tärkeämpiä.

”Onhan se mukava ajatella, että minun jalassani olleesta metallista tehdään sitten joskus jotain hyödyllistä. Hyödyttäköön se minua nyt sen aikaa, kun on tarpeen.”

 

 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp