Siirry pääsisältöön

 

RUNO TULEE KYLÄÄN 

ELI POHJALTA POHJASLAHDELLE

"Tilaisuus on harvinainen: esitän omia runojani nykyisin noin kerran kolmessa vuodessa, korkeintaan. Ovatko esittämäni tekstit lauantaina runoja, se on kysymys, joka ei välttämättä ole yksiselitteinen. Mutta tekstejä ne ovat ja minun."

 Sanoin edellisessä blogitekstissäni kesän olevan luovuuden peipohja. Pohjalta on kuitenkin tie ylöspäin. Minulla on tätä kirjoittaessani muutama päivä aikaa ahdistua. Lauantaina 8.7.2023 klo 16–21 Pohjaslahdella osoitteessa Salmentakasentie 308 sijaitsevalla Vehkaniemen loma- ja juhlatilalla järjestetään sanataidetapahtuma Runo käy kylään. Jokin aivopieru sai minut ilmoittautumaan yhdeksi sen esiintyjäksi. Kymmenen minuuttia on klaarattava. Tilaisuus on harvinainen: esitän omia runojani nykyisin noin kerran kolmessa vuodessa, korkeintaan. Ovatko esittämäni tekstit lauantaina runoja, se on kysymys, joka ei välttämättä ole yksiselitteinen. Mutta tekstejä ne ovat ja minun.  Minua kovempiakin runoilijoita on paikalla: Markku Lehto, Matti Kivilahti, Tomi Voronin ja kirkkaimpana loistava Anja Erämaja. Myös musiikkia kuullaan, kun Jarno Setälä soittaa kitaraa ja duo Burgers And Queens vetää shown.  Runokaraokekin  on luvassa.

"”Välillä hauska, aika ajoin räävitön ja pohjimmiltaan vakavamielinen.”

Olen koonnut lyhyen ohjelmiston varta vasten lauantaita varten. Siinä on katkelmia parista julkaistusta kirjasta ja noin kolme tekstiä, jotka eivät ole olleet aikaisemmin esillä. Kokonaisuuden otsikko ”Elämä on Haapamäen rata. Jumala kannattaa Tapparaa” viitoittaa sanottavani suuntaa. Sen verran sanon, että otsikon jälkimmäinen lause ei ole vitsi, vaan kysymys on likipitäen vakavimmasta, mitä olen kirjoittanut. Jostakin, mikä on omalla työurallani näkynyt elämän pinnalla kovin monta kertaa. Kerron kysyttäessä  lisää, jos olen sillä tuulella. Ei totista, mutta vakavaa, sitä elämä monta kertaa on.

Määrittelin itseni joskus: ”Välillä hauska, aika ajoin räävitön ja pohjimmiltaan vakavamielinen”. Ehkä esitykseni on lauantainakin tekijänsä näköinen. Eihän dalmatialainen pilkuistaan pääse.

"Nukun levottomasti. Aamuyöllä herään kitaristi Jeff Beckin soittoon. - The train kept a-rolling, hän sanoo."

Lokaatio (Teemu on junassa)

Runo käy kylään -tapahtuman esittelyteksti meikäläisestä kertoo:

”TEEMU PAARLAHTI on pitkän linjan kirjoittaja, joka liikkuu teksteissään mielellään runon ja proosan rajamaastossa. Myös aforistiikka on hänelle tuttua, siitä osoituksena jaettu voitto Tampereen aforismiyhdistyksen valtakunnallisessa kilpailussa vuonna 2016. Runouden puolelta mainittakoon Immi Hellén -lastenrunokilpailun voitto vuonna 2009. Paarlahti on julkaissut useita teoksia, niitä ovat muun muassa novellikokoelma Radan varrella Waterloo: kertomuksia elämän karheilta pinnoilta (Kustantamo Helmivyö 2018) ja rata- ja lukupäiväkirja Lääkäri pukeutuu Pravdaan: näkyjä Haapamäen radalla (Nysalor-kustannus 2021). Siitä kustantaja Matti Järvinen totesi, että ”se pakenee kaikkia genremäärittelyjä”. Järvisen sanoilla on painoa – hän on kirjastoalan ammattilainen.

Paarlahti on paitsi kirjoittaja, myös Haapamäen radan kulkija. Hän viettää vuodessa useita vuorokausia kiskobusseissa Vilppulan ja Tampereen välisillä työmatkoillaan. Matka-ajat täyttyvät kiskojen kolkkeesta ja elämän kuvista. Niistä syntyvät näyt Haapamäen radalla. Pohjaslahdella kuullaan tekstikokonaisuus ”Elämä on Haapamäen rata. Jumala kannattaa Tapparaa”, joka on koottu poiminnoista Paarlahden tuotannosta nimenomaan tätä tilaisuutta varten. Paarlahti on paikallista väkeä: hän asuu Mänttä-Vilppulan Mäntässä keltaisessa talossa.”

 P.S: tarkoituksenani on saada lauantaina myös muutama kirja kaupaksi. Ihan vaan mainitsen asiasta.

 ”Elämä on Haapamäen rata. Yhtenä päivänä reistaa kalusto, toisena piiputtaa rata. Sitten mennään taas 119 km/h suoraa baanaa.

Aurinko paistaa, ja kaikki on vain piirun verran päin persettä.”

(Lääkäri pukeutuu Pravdaan: näkyjä Haapamäen radalla)

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp