Siirry pääsisältöön


SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE

”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”

 Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta.

Paluu

No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä toivovalle ovat aika luonnikkaita. Tutun laulun kautta on usein mahdollista päästä kiinni mielen isoihin asioihin.

"Aina välillä kuulen, että oikeaa papin työtä on saarnata, pitää rippikoulua, kastaa, haudata ja vihkiä. Kai se onkin. "

Heinäkuu on kyllä omassa työssäni tietyllä tavalla rauhallista aikaa, kun monet ei niin päivänpolttavat asiat ja isommat suunnitelmat kannattaa lykätä syksymmäksi, mutta sen vastapainona on se, että pelaamme suhteellisen pienellä penkillä: moni kollega on lomalla. Mitä tulee, sen hoidamme me työssä olevat. Ensi viikolla on kalenterissa varaukset kolmena iltana klo 22 asti.

"Oikeaa papin työtä on myös se ihmisten kanssa oleminen, mitä minä elantoni eteen teen viikosta toiseen."

Rauhallisuus on tässä työssä tietysti omanlaistansa. Rauhallisen viikon töissä oltuani olen ehtinyt nähdä niin eläviä kuin kuolleita, tangeerata sekä somaattisten että psyykkisten sairauksien taakoittamien ihmisten kanssa. Ympärilläni on ollut sekä surua että iloa. Lyhyellä kliseellä elämää. Päivät ovat täyttyneet, mutta eivät pursuneet yli äyräidensä. Aina välillä kuulen, että oikeaa papin työtä on saarnata, pitää rippikoulua, kastaa, haudata ja vihkiä. Kai se onkin. Oikeaa papin työtä on myös se ihmisten kanssa oleminen, mitä minä elantoni eteen teen viikosta toiseen. Olen sairaalapappi ja suudelkaa vaikka turkuani: työstäni ylpeä.

"Olen sairaalassa ihmisiä, en kirkkoa varten. Nämä ihmiset tarvitsivat apua löytääkseen oikeaan toimipisteeseen ja siinä pystyin heitä auttamaan. Työni pyyteettömyys sinä aamuna oli siinä. Mikään työnantajani julkikuvan kiillottelu ei siihen kuulunut."

Tämän viikon maanantaina olin tilanteessa, jossa huomasin miettiväni taas kerran työni ja siinä sivussa kirkon olemista sairaalassa ja muilla maailman aitovierillä. Tapasin töihin tullessani sairaalan pihalla pariskunnan, joka oli väärällä ovella ja vähän eksyksissä. Huolehdin heidät sisälle taloon ja opastin heidät oikeaan paikkaan. He vaikuttivat ilahtuneilta. En ollut töihin tullessani virkavaatteissa, noille ihmisille ei varmaankaan tullut tietoon, että olen sairaalapastori. Olisiko minun pitänyt esittäytyä ja kertoa tämä, sen päälle tilastoida Kirkkohallituksen kuponkiin, että olen kohdannut kaksi ihmistä, ikä 29–64 vuotta ja niin edelleen? Kirkko olisi siinä jalkautunut sinne, missä ihmiset ovat…Ei prk, totesin tässä kohdin miettimisiäni. Olen sairaalassa ihmisiä, en kirkkoa varten. Nämä ihmiset tarvitsivat apua löytääkseen oikeaan toimipisteeseen ja siinä pystyin heitä auttamaan. Työni pyyteettömyys sinä aamuna oli siinä. Mikään työnantajani julkikuvan kiillottelu ei siihen kuulunut. Papinpanta kaulassa ihmisten parissa kansanomaisesti, lähestyttävästi mukavana miehenä hilluminen. Tästä saa olla eri mieltä, minä olen tätä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp