Siirry pääsisältöön

 

EI SIITÄ EHJÄÄ SAA

”Jonain huonounisena yönä yli kuusikymppinen laskee elämän tilikirjan merkintöjä ja jää miinukselle. Virheet vaivaavat enemmän kuin onnistumiset ilahduttavat.”

Laskiaissunnuntai meni ja -tiistai. Kirkkovuodessa alkoi pääsiäistä kohti viettävä paastonaika. Sen alkajaisiksi tarkastelin huonounisena yönä elämääni ja tein havainnon, jonka voin tehdä ihan missä kohdin vuotta tahansa: ei minun elämästäni ehjää saa. Enkä puhu päätäni tai jalastani.

”Kehtaan sanoa tehneeni monissa kohdin priimaa jälkeä, mutta en kaikessa. Aina ei ole osannut, on ollut ajattelematon, harkitsematon. Nuorempana piti päteä.”

Noin yleisesti ottaen vähän väliä jokin on mennyt pieleen. Olemisessani isänä, aviopuolisona, isoisänä ja niin edelleen on tuon tuosta ollut toivomisen varaa. Työelämässä olen epäonnistunut monituisia kertoja  seurakuntapappina, vankeinhoidon palkkarullissa, sairaalapappina ja työnohjaajana. Kehtaan sanoa tehneeni monissa kohdin priimaa jälkeä, mutta en kaikessa. Aina en ole osannut, olen ollut ajattelematon, harkitsematon. Nuorempana piti päteä. Tilanteet ovat joskus olleet sellaisia, ettei niissä parhaalla tahdollakaan ole mennyt hyvin, eikä aina ole ollut sitä parasta tahtoakaan.

”Järkeni ei tarvitse Jumalaa, mutta minä tarvitsen armoa. Ilman sitä elämä ei tule tasapainoon.”

Kaksi itsestäni löytyvää ominaisuutta eli älykkyys ja verbaalinen lahjakkuus ovat joskus vaarallinen yhdistelmä: tulee tuottaneeksi särmikkäitä lauseita, nokkelia sanailuja tai kyseenalaista huumoria.  Ikääntymisen myötä ihminen onneksi oppii, minäkin.

Jonain huonounisena yönä yli kuusikymppinen laskee elämän tilikirjan merkintöjä ja jää miinukselle. Virheet vaivaavat enemmän kuin onnistumiset ilahduttavat. Omalla vähän sinne päin olevalla mielialailmastollani ja  vuoden 2018 aivokolhun jättämällä alttiudella mielen kirvelemiseen se ei aina ole kivaa. Mieluummin katselisin unta odotellessaan toisenlaista aikuisviihdettä.

Taidetaan olla tässä kaikki samassa veneessä: ei kenenkään elämä ole särötön suoritus. Ei kyllä suoritus muutenkaan. Mutta vain itsestään ihminen voi vastata.

”Tarvitsen armoa selviytyäkseni, siinä huonounisen yön lopputulema. Jos armo sitten auttaisi minua kasvamaan armolliseksi ja sitä kautta löytäisin ehkä lahjoista suurimman: armollisuuden itseäni kohtaan.”

Kristittynä mietin paastonajan myötä armoa ja armollisuutta. Herran siunauksen pyyntöä, että Jumala olisi minulle armollinen. Järkeni ei tarvitse Jumalaa, mutta minä tarvitsen armoa. Ilman sitä elämä ei tule tasapainoon. Ei miinuksia kuitata tekemällä hyvää.

”Sitä kohti.”

Tarvitsen armoa selviytyäkseni, siinä huonounisen yön lopputulema. Jos armo sitten auttaisi minua kasvamaan armolliseksi ja sitä kautta löytäisin ehkä lahjoista suurimman: armollisuuden itseäni kohtaan.

Vähän luulen, että tämä on yksi meidän ihmisten peruskysymyksistä uskostamme, uskonnostamme tai muusta elämänkatsomuksestamme riippumatta.


Kerran ehjä ihminen, lauletaan virressä 511. Sitä kohti.

Kommentit

  1. Kyllä tällaiset pohdiskelut ovat tarpeen meillä jokaisella ja yön hiljaiset hetket virittävät tähän parhaiten. Näitä onnistumisia on elämässä, mutta jostakin kumman syystä ne epäonnistumiset ovat päällimmäisinä. Verbaalinen lahjakkuus ja älykkyys ruokkii olemaan nokkela ja onko se mahdollisesti itsekorostusta? Armollinen pitää kyllä olla itselleen ja muille, kun täydellistä ei itsestä saa, vaikka mitä tekisi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp