Siirry pääsisältöön

 

EI SIITÄ EHJÄÄ SAA

”Jonain huonounisena yönä yli kuusikymppinen laskee elämän tilikirjan merkintöjä ja jää miinukselle. Virheet vaivaavat enemmän kuin onnistumiset ilahduttavat.”

Laskiaissunnuntai meni ja -tiistai. Kirkkovuodessa alkoi pääsiäistä kohti viettävä paastonaika. Sen alkajaisiksi tarkastelin huonounisena yönä elämääni ja tein havainnon, jonka voin tehdä ihan missä kohdin vuotta tahansa: ei minun elämästäni ehjää saa. Enkä puhu päätäni tai jalastani.

”Kehtaan sanoa tehneeni monissa kohdin priimaa jälkeä, mutta en kaikessa. Aina ei ole osannut, on ollut ajattelematon, harkitsematon. Nuorempana piti päteä.”

Noin yleisesti ottaen vähän väliä jokin on mennyt pieleen. Olemisessani isänä, aviopuolisona, isoisänä ja niin edelleen on tuon tuosta ollut toivomisen varaa. Työelämässä olen epäonnistunut monituisia kertoja  seurakuntapappina, vankeinhoidon palkkarullissa, sairaalapappina ja työnohjaajana. Kehtaan sanoa tehneeni monissa kohdin priimaa jälkeä, mutta en kaikessa. Aina en ole osannut, olen ollut ajattelematon, harkitsematon. Nuorempana piti päteä. Tilanteet ovat joskus olleet sellaisia, ettei niissä parhaalla tahdollakaan ole mennyt hyvin, eikä aina ole ollut sitä parasta tahtoakaan.

”Järkeni ei tarvitse Jumalaa, mutta minä tarvitsen armoa. Ilman sitä elämä ei tule tasapainoon.”

Kaksi itsestäni löytyvää ominaisuutta eli älykkyys ja verbaalinen lahjakkuus ovat joskus vaarallinen yhdistelmä: tulee tuottaneeksi särmikkäitä lauseita, nokkelia sanailuja tai kyseenalaista huumoria.  Ikääntymisen myötä ihminen onneksi oppii, minäkin.

Jonain huonounisena yönä yli kuusikymppinen laskee elämän tilikirjan merkintöjä ja jää miinukselle. Virheet vaivaavat enemmän kuin onnistumiset ilahduttavat. Omalla vähän sinne päin olevalla mielialailmastollani ja  vuoden 2018 aivokolhun jättämällä alttiudella mielen kirvelemiseen se ei aina ole kivaa. Mieluummin katselisin unta odotellessaan toisenlaista aikuisviihdettä.

Taidetaan olla tässä kaikki samassa veneessä: ei kenenkään elämä ole särötön suoritus. Ei kyllä suoritus muutenkaan. Mutta vain itsestään ihminen voi vastata.

”Tarvitsen armoa selviytyäkseni, siinä huonounisen yön lopputulema. Jos armo sitten auttaisi minua kasvamaan armolliseksi ja sitä kautta löytäisin ehkä lahjoista suurimman: armollisuuden itseäni kohtaan.”

Kristittynä mietin paastonajan myötä armoa ja armollisuutta. Herran siunauksen pyyntöä, että Jumala olisi minulle armollinen. Järkeni ei tarvitse Jumalaa, mutta minä tarvitsen armoa. Ilman sitä elämä ei tule tasapainoon. Ei miinuksia kuitata tekemällä hyvää.

”Sitä kohti.”

Tarvitsen armoa selviytyäkseni, siinä huonounisen yön lopputulema. Jos armo sitten auttaisi minua kasvamaan armolliseksi ja sitä kautta löytäisin ehkä lahjoista suurimman: armollisuuden itseäni kohtaan.

Vähän luulen, että tämä on yksi meidän ihmisten peruskysymyksistä uskostamme, uskonnostamme tai muusta elämänkatsomuksestamme riippumatta.


Kerran ehjä ihminen, lauletaan virressä 511. Sitä kohti.

Kommentit

  1. Kyllä tällaiset pohdiskelut ovat tarpeen meillä jokaisella ja yön hiljaiset hetket virittävät tähän parhaiten. Näitä onnistumisia on elämässä, mutta jostakin kumman syystä ne epäonnistumiset ovat päällimmäisinä. Verbaalinen lahjakkuus ja älykkyys ruokkii olemaan nokkela ja onko se mahdollisesti itsekorostusta? Armollinen pitää kyllä olla itselleen ja muille, kun täydellistä ei itsestä saa, vaikka mitä tekisi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä